GÂNDURI BLONDE

Glutenul și glanda să-i arză focul

Cum spuneam deja au început curele de slăbire și metodele sunt care mai de care mai degrabă promițătoare să aducă topirea kilogramelor ca prin minune și să lupte eficient împotriva ”glandei”, dar mai ales să-i ajute pe cei care ”se îngrașă fără să mânânce nimic” 🙂 Regret să fiu ”bad guy” dar am niște vești cutremurătoare despre miturile astea.

1.NU EXISTĂ, da, nu există chestia ”nu mănânc nimic și tot mă îngraș”. N-ai cum să te infometezi și să crești în greutate sau să nu pierzi din greutate. Pentru cei/cele care mai cred în inepția asta le las o poză mai jos ca să vadă cum arată înfometarea și să distrugem mitul cu ”mă îngraș și dacă respir” (poate dacă respiri 10 mititei cu cartofi prăjiți și o cola, light). Poza face parte din experimentul Minnesota, care a avut loc între anii 1944 și 1945 și a avut ca obiectiv evaluarea impactului fiziologic și psihologic ca urmare a dietei restrictive prelungite

2. Tratamentele și dietele minune care promit să-i ajute pe cei cu obezitate hipotalamică, cei care au învins glanda dar s-au blocat în ”creier”, sunt frecție cu spirt la picior de lemn. Obezitatea hipotalamică există, dar apare doar ca urmare a unei leziuni suferite la nivelul hipotalamusului. Deci ghinion, nici asta nu justifică faptul că mănânci conștient trei șaorma cu de toate la micul dejun.

Și nu vă repeziți să cumpărați dispozitivul Modius inventat de …cercetătorii britanici sau să vă duceți pe la nu știu ce cabinete de health and wellness care promit să vă ”influențeze creierul”, căci studiile de specialitate nu menționează niciun fel de tratament care să funcționeze, pe termen lung și cu aplicabilitate extinsă, pentru obezitatea hipotalamică, așa că e bine să nu investiți în vise. Dacă înțelegeți ceva fiziopatologie nu vă trebuie prea mult să realizați de ce Modius ăsta este sortit eșecului.

3. Dietele gluten free. Pentru toți ceilalți, care doar au dormit în frigider în perioada sărbătorilor, există dietele vegane și gluten free. Astea sunt favoritele mele. Să zicem că pe cea vegană reușesc să o înțeleg, deși știu o grămadă de vegani care se lăfăie în haine mărimea XL, în timp propria-mi persoană care este carnivoră devotată se zbate cu XS. Aici aș avea oarecare presupuneri, cum că nu te saturi cu 200 gr de spănăcel dacă n-are și un oușor alături, așa că mergi la 1 kg și uite așa se clădesc caloriile.

P-aia gluten free însă nu reușesc să o apuc de nicăieri, e un fel de molimă alimentară, deși eu am așa o presimțire că dacă fac un sondaj printre cei care au eliminat glutenul din alimentație și-i întreb cine este acesta și cu ce se ocupă el, o să fie tăcere. Cu toate acestea studiile științifice au dovedit că dieta fără gluten are efect sigur. Dap, finațele vor scădea dramatic , încă se cercetează impactul asupra greutății.

Eliminarea glutenului are indicație doar la cei cu boală celiacă sau cu intoleranță dovedită la gluten. La restul, îmi scuzați franchețea, este caca maca trendy flendy. N-ai de ce să scoți glutenul atâta timp cât n-ai intoleranță dovedită, asta însemnând cu analize, nu cu părerea vecinei de la trei care a auzit ea la colega de servici că ar avea o verișoară a cărei soră a scos glutenul și după accea a slăbit 17kg. Normal, a renunțat la pâine, paste și patiserie, mă mir că a slăbit numai 17 kg. Că doar nebun să fii să mânânci pâine fără gluten, mai bine mesteci niște cretă.

Și uite așa tot nu reușesc să deslușesc psihologia umană.Respingem tot ce ține de religie pentru că n-avem dovezi, dar credem fără dubiu în dieta gluten free, în faptul că suntem intoleranți la gluten deși niciun test pe lumea asta nu ne-a dezvăluit acest lucru și nici nu înțelegem exact cum e treaba cu glutemul ăsta, free sau nu.

Vă rog din suflet ca atunci când vă apucați de o dieta să ”nu credeți până nu cercetați”

Sursa foto: pexels.com

2 gânduri despre „Glutenul și glanda să-i arză focul

  1. Buna dimineata! A intrat Gică Contra si azi te contrazic sau barem semi-contrazic!
    1.Poti sa nu mănânci nimic si sa te îngrasi! Cum ? Bei! Sunt atatea fripturi in sticle de te miri; începând cu berea si terminând cu Cola!
    2.Glutenul.Slabesti sigur! Eu nu mai mănânc doar pâine din mai si am slăbit cateva kg.Ca o fi glutenul sau faptul că nu-ti poti unge palma cu unt nu sunt sigur! Daca as renunta la glutenul din restul de alimente sigur as slăbi mai mult! Nu renunț ca sunt un mâncău si pentru glicemie asta cu pâinea la mine e suficient.
    3.Painea fara guten nu are gust de creta! Are gust de lemn! Cel puțin cea din fulgi de ovăz. Consistenta se apropie si ea….de lemn!

Lasă un răspuns