VIAŢA DE MAMĂ

Cum îl crești așa îl ai, corect? Greșit!

Dacă n-ați auzit fraza asta înseamnă că nu v-ați născut pe plaiurile mioritice și atunci e greu să-i înțelegeți esența. După ce am devenit mamă și am avut proasta inspirație să merg cu copilul în parc la Moghioroș unde am avut plăcerea nebună să aud această vorbă de înțelepciune la orice acțiune a mea legată de copil.

Îl lași să plângă? Cum îl crești așa îl ai, o să fie un plângăcios! Îl iei în brațe? Pfuaaa, cum îl crețti așa îl ai, o să fie un alintat și un escroc sentimental! Îi dai să mănânce la cerere? Aoleuu, cum îl crești așa îl ai, toată viața o să tragi cu el și o să te scoale noaptea să-i faci de mâncare. Și evident exemplele pot continua.

Dar să fi știut eu atunci ce știu acum, le-aș fi dat pilduitoarelor peste nas. N-are nicio legăură cum îl crești, ce valori sădești în el, copilul în final o să facă exact așa cum vrea el. Te chinui ani de zile, îi arăți calea cea dreaptă, îl înveți principiile sănătoase și speri să faci om din el. Speranțe deșarte.

Uite de exemplu fi-miu. A venit vineri acasă și mi-a spus că a mâncat conopidă la școală. Conopidă fiartă cu puțină sare pe deasupra. Bine, puteam să trăiesc cu chestia asta, greșeli facem toți, e și el mic, e greu să se țină de valorile tradiționale. Deja mă pregăteam să-i țin un discurs despre viața sănătoasă și principiile de viață de la care nu ne abatem, când ăsta micu` a lovit nemilos.

Mi-a spus că atunci când mergem acasă o roagă pe bunică să-i facă o budincă de conopidă! Cum,  cum să spună așa ceva când eu din clipa în care a deschis ochii i-am explicat că leguma asta e iarba dracului și nici nu trebuie să-i pronunțăm numele?? Cum să tânjească după budincă de conopidă când eu am investit ani în a șterge chestia asta albă cu miros de șosete nespălate din mintea lui? De unde? La mine în casă n-a văzut așa ceva!

Și ca și cum durerea asta nu era sufiecientă ieri m-a rugat să-i fac o supă de roșii pentru că i s-a făcut poftă. Copilul meu, sînge din sângele meu, carne din carnea mea, gene din genele mele, crescut cu valori și principii de viață ajunge să-mi ceară supă de roșii și să poftească la conopidă.

Deci n-are nicio legătură cum îl crești. Influențele lumii externe pot strica într-o clipă toată truda de o viață și practic ai în față un străin. Nimic din ce-ai predicat tu ani de zile nu i-a rămas în minte, parcă ai scris pe o tablă pe acre vine conopida altcineva și o șterge

Mai rămâne să-mi spună că vrea ciorbă de cartofi și mâncare de bame!

cleaningSursa foto: pexels.com

2 gânduri despre „Cum îl crești așa îl ai, corect? Greșit!

Lasă un răspuns