GÂNDURI BLONDE

Cu televizorul se distruge viitorul copiilor

Boilerul a murit de tot, gata, s-a săturat și a ieșit la pensie. Inginerul de la british gas i-a pus un bilețel pe el, genul acela care se leagă la picioarele cadavrelor care ajung la morgă. Ce să mi zic? Nimic.

În această notă optimistă m-am gândit să lenevesc la TV, cu copilul lângă mine, să ne plângem soarta crudă, doar că am aflat că nu e bine, că pe copil nu trebuie să-l lași în fața ecranelor.

Acuma explicați-mi și mie de ce n-ai voie să lași copilul la TV sau tabletă? Nu, pe bune, nu glumesc, care-i teoria de bază ca să o aplic și eu. P-aia cu zahărul n-am prins-o așa că facem concurs cine mănâncă mai multă înghețată, dar măcar p-asta cu TV-ul să n-o pierd, ca să mai aibă și copilul o șansă în viață.

Eu sunt cinefilă, de multe ori d-abia aștept să bag copilul în pat ca să mă mai arunc și eu în lumea filmului, îmi place să merg la cinematograf, deci nu știu cum aș putea să fiu ipocrită și să-i spun că el n-are voie sau că e ok ptr mine și pentru el nu?  Și eu am avut ca și copil voie la TV (când nu eram pedepsită). Îmi aduc aminte când sâmbăta sau duminica eram toți copiii din bloc afară și ieșea câte un părinte pe geam și striga: deseneeee! Moamăăă, fugeam ca potârnichile să nu care cumva să ratăm Woody, sau Tom și Jerry, sau orice!

Toată casă se oprea din respirat când erau desene, mama oprea mașina de spălat, aspiratorul, totul, ca să auzim bine, căci următoarea șansă la desene era peste o săptămână. Bine, ai mei au fost d-ăia care s-au împăcat cu gândul că n-au copii geniali și ne-au lăsat să vedem în fiecare seară Mihaela sau Mieunel și Bălănel. Sunt ferm convinsă în ziua de astăzi că dacă s-ar fi opus tehnologiei, dacă ne-ar fi împiedicat să petrecem zilnic câte 10-15 min la TV, eu și sor-mea am fi ajuns departe. Televizorul ne-a distrus viitorul.

Și, când nu ne uitam la TV, aveam voie să ascultăm povești la pick-up (dap am prins vremurile alea de glorie). Imaginați-vă, altă unealtă a diavolului lăsată liber în mâinile noastre. Pe urmă, cu mega pile, au făcut rost de video și iar am fost lăsate după bunul plac în fața ecranului.

Din copilăria asta nefericită, în care am fost lăsată pradă delăsării (am învățat o limbă străină abia în calsa a 5-a, nu știu să cânt la niciun instrument, n-am făcut niciun sport de performanță, am învățat să înot prin clasa a 9-a, să schiez la 19 ani, iar de tenis nu m-am apropiat niciodată), am înțeles să fac la fel și eu cu copilul.

Așa că nu i-am interzis tableta sau televizorul, doar am pus un timp limitat la ele. Mai nou am aflat că nu e bine, că e o greșeală fundamentală pe care o fac, că orice minut contează și dacă nu va ajunge leader să nu mă mai întreb de ce.

Sincer vă zic m-am speriat. Am închis repede tot, am stins și lumina că poate și aia e periculoasă. M-am uitat la copil nu i se zbate niciun ochi, nu pare mai nătâng decât alții de vârsta lui, nu râde mai mult sau cu gura mai deschisă, nu-i curge saliva pe la colțurile gurii, nu se scobește în nas mai mult decât de obicei, merge, vorbește cât de cât articulat, ăștia la școală chiar îl laudă că ar fi istețel, dar acu mă gândesc că au un interes ascuns.

Prin urmare luminați-mă ce semne să caut? Cum îl ”distruge” televizorul? Că de vorbit urât învață de la școală (mi-a explicat chiar azi cum e treaba cu what the hell), de scuipat și de bătut a învățat la fotbal și la hockey, femei semi dezbrăcate a văzut la mall (engelzoaicele nu prea de agită cu hainele) plus că și în anglia se poartă fraza: ”cine e ultimul mă-sa e curvă”

Aș zice că televizorul e chiar educativ 🙂

TV.jpg

Sursa foto: pexels.com

8 gânduri despre „Cu televizorul se distruge viitorul copiilor

 1. Când te citesc nu mă mai simt o mamă atât de rea😂😂.as zice că interzicerile ar crește mai mult dorința…dar ce știu eu😋

 2. Nu prea știu ce vă dă acolo în Anglia la TV, deși nu e prea greu de imaginat. Sunt de acord cu prima afirmație a lui ioanspeling și asta pentru că televiziunile din România nu prea vedem altceva în afară de manipulare, știri cu impact needucativ (accidente, bătăi, capturi de droguri și arme, crime etc. – pe care televiziunile le dau doar pt. că sunt senzaționale însă în nici un caz nu se spune NU FACEȚI AȘA!) și filme în care se scoate un pistol la fiecare trei minute. Până și desenele animate sunt horror. Dacă tu consideri că toate astea fac bine formării gândirii și comportamentului unui copil – care sigur „fură” destule momente difuzate și interzise copiiilor sub 12/15/18 ani – nu e nicio problemă. Ferească sfântul ca peste ani să ajungi să culegi niște „rezultate”, deoarece la un anumit moment dat ai omis să fii un pic mai analitică…
  Până una alta, să ai o zi cu inspirație!

  1. Sunt o grămadă de desene animate cu mesaj educativ și îți enumăr doar câteva: dictorița plușica, patrula cățelușilor, dora descoperă lumea, blaze și mașinile, etc. Cum spuneam, e o diferență între a interzice televizorul sau tableta și a filtra ce anume vede copilul. E ca la regimul alimentar, în loc să mănânci cu măsură, scoți totul din alimentație. Tv cu atenție și moderație nu cred că face rău nimănui. Nu, nu mă uit la știri din principiu și pe el nu-l las la nimic din ce este nepotrivit vârstei lui. Dar ai dreptate, viitorul o să-mi spună dacă am ales bine sau nu😄

 3. Televizorul este foarte nociv si pentru adulți! Sau mai ales pentru adulți. Observ ca devine formator de opinie. Inclusiv prin filme (a fost totdeauna dar acum te formeaza politic corect!)
  Diferenta intre emisiunile pe vremea copilăriei noastre si cele de azi sunt enorme. Mihaela sau cartita (imi plăcea mie mult) au fost înlocuite cu tot felul de creaturi ,vrajitori, ciborgi, monștrii iar mesajul transmis de ei nu mai este unul moral tip „ajută bunicuta sa treaca strada”ci unul agresiv tip „reuseste cu orice preț”.Chiar in filmele pentru adulți eroul principal este un hot, spargator de banci, un criminal in serie samd simpatic plin de umor jucat de un actor celebru!
  In plus vizionarea tv nu ajuta la dezvoltarea in materia cenușie a nimic (primesti totul de-a gata) spre deosebire de o emisiune audio sau o carte unde trebuie sa-ti imaginezi ceva!
  Sfat ca parinte:alege tu ce si cat vede copilul la Tv! Argumentul ca tu nu ai daune de la Tv cade.
  O zi cu soare!

  1. Întrebarea mea era de ce să le elimini de tot. Da,aleg la ce se uită atât la TV cât și la tabletă. Eu vorbesc de moderație nu de habotnicie. Gata, scoatem orice ecran din viața copilului căci îi face rău. E “meseria” mea ca părinte să supreveghez ce face, la ce se uită, să pun un filtru și să raționalizez totul. Zic eu😄

   1. Nu poti elimina totul si pe Athos exista internet si este folosit! Nu cuțitul este rau ci doar poate fi folosit sa faci rau sau bine! Nu ne putem întoarce în evul mediu dar putem (si o facem) să discrnem ce bun sau nu pt noi copil…
    In cazul tau nici nu-mi făceam probleme ca il lasi nesupravegheat dimpotrivă!🤣

Lasă un răspuns