VIAŢA DE ZI CU ZI

Tot femeia ispășește păcatul bărbatului

Cred că am mai spus faptul că fi-miu are o viață socială muuult mai bogată și mai efervescentă decât a mea. Doar că, oportunistă cum sunt,  mă bucur și eu de popularitatea lui și mă mai bag în seamă pe la câte o petrecere de copii.

Ieri, din nou, petrecere de copii. Nu, nu la biserică, nu la loc de joacă, ci în grădină, să ne bucurăm de cele 26 de grade că nu se știe când mai vedem așa ceva. Petrecerea foarte inspirat făcută în grădină, mai ales că erau mai mult adulți, media fiind de 5 adulți per copil. Bine, semăna cu un botez mai mic, dar mie îmi place aglomerația.

Petrecerea lâncezea fiind axată pe politețurile specifice englezești, cum e vremea, ce-ți mai fac rudele, sunt bine sănătoase, când au apărut niște invitate mai deosebite. Prin deosebite, mă refer la deosebit îmbrăcate, mai exact hijab și niqab. Părinții sărbătoriților sunt o familie turcă, care se intitulează musulmani nepracticanți. Oamenii respectă tradițiile, dar în același timp valorizează libertatea de exprimare și independența femeii.

Oricât de mult am fost expusă, în ultimul an cel puțin, la diverse grade de ”învăluire vestimentară” a femeii, tot nu mă pot opri să mă holbez (mai cu ”văl”, dar tot mă holbez) sau să nu mă întreb de ce?  Eu nu comentez alegerile religioase ale nimănui, așa cum nu vreau să le comenteze cineva pe ale mele. Dacă vrei să-ți respecți religia sau cât de departe vrei să ajungi cu credința e treaba ta. Deci dacă-mi spui că vrei să privești lumea printr-un văl pentru că asta este dorința și alegerea ta, nu pot decât să-ți apreciez voința.

Ce nu înțeleg este de ce acoperim femeia ca să nu păcătuiască bărbatul. În loc să-l invățăm pe el să-și țină poftele în frâu hai să o acoperim pe ea, căci prin simplul fapt că merge pe stradă și  i se văd brațele și părul și fața este păcatul întruchipat. Nu sunt de acord nici cu cele care au fuste din care li se vede splina și decolteu din care vezi direct vaginul, dar nici cu mâncatul pe sub văl.

Le-am privit câteva ore pe cele trei femei care au venit la petrecere și m-am întrebat cum ar fi să trebuiască să fiu îmbrăcată în valuri de haine negre la 27 de grade, să am în față gurii o peredeluță pe care trebuie să o ridic de fiecare dată când mănânc și să știu că viața mea, libertatea mea sunt dictate de lipsa de voință și control a altcuiva. Cum ar fi să respir printr-un văl, să nu pot să miros o floare pe lângă care trec sau să nu am opțiunea de a alege când, cum, unde, cu cine și de ce!

Asta în ziua în care în sfârșit în Arabia Saudită s-a renunțat la legea prin care femeia nu avea dreptul să conducă autovehicule. Eu am tras o singură concluzie ieri: am cel mai de preț dar din lume – libertatea. Un dar pe care-l iau de-a gata în fiecare zi, și uit cât de norocoasă sunt că pot să simt pe față soarele, ploaia, vântul, zăpada sau să respir aer curat.

sinSursa foto: pexels.com

30 de gânduri despre „Tot femeia ispășește păcatul bărbatului

 1. Draga mea blondă femeia este cea care da credința copiilor. Indiferent de ce credință este vorba. Ca atare ea este purtătoarea credinței în timp! Nu stiu cat de tanara esti dar credință a supravietuit comunomului NUMAI prin femei.Unde vreau să ajung?Musulmancele isi pun singure hainele de camuflaj pe ele direct sau indirect! Și cunosc nemțoaice de generatii care o fac de parca toata viata asta si au dorit dupa ce trec la islam! In credință nu se judecă cu logic/ilogice pragmatic sau nu acolo exista o luptă între rau si bine dusă prin pom il numit om.

  1. Exact despre alegere este vorba. Femeile din germania au ales să poarte acel văl, indiferent cu cât patos o fac. Dar ele puteau să aleagă la fel de bine un neamț, un hindus, un negru, orice vroiau. Multe femei din musulmane nu au libertatea de a alege, Da, fiul este produsul educației mamei, care în lumea arabă trebuie să țină cont de tradiții. Nu-i poate spune fiului “dragul mamei când te-oi însura decizi dacă nevastă-ta poate purta văl sau nu”. Și de ce trebuie să decidă el și nu ea? Sunt convinsă că procentul de femei care vor să vadă lumea printr-un grătărel la nivelul ochilor, din proprie convingere, este foarte mic. În toate religiile există interpretări extreme, dar ar trebui să fie alegerea fiecărui individ. Eu susțin libertatea de alegere😂

   1. Am caz real in care mama exact asa a procedat cu fiul ei care a ajuns sa si ia nevasta nemtoaica sa se lepede de toate traditile islamice aiurea chiar sa si schimbe numele pentru a nu mai fi vazut turc! Tatal lui merge in continuare la moschee! Se poate! SI daca femeia musulmana ar face-o am scapa de descreierații astia care distrug direct sau indirect lumea! Sf. Vasile cel Mare spunea ca cu o mana de mame bune schimba lumea! Femeia este baza viitorului ea hotaraste cum arata lumea de maine si tot ea a hotarat cum a aratat lumea de a lungul istoriei. Toti avem de ales si toti trebuie sa platim mai mult sau mai putin alegerile noastre!

  2. Draga Ioan, si eu am cunostinta de nenumarate „crime de onoare” petrecute in familiile musulmane unde tatii si-au ucis cu sange rece fetele adolescente sau tinere femei fiindca incercau sa se adapteze la mediul nou din care faceau parte la facultate, de pilda, sau isi facusera iubiti nemusulmani si traiau cu ei. Femeia nu are drept de alegere si ar fi timpul ca barbatii sa-si asume responsabilitatea! Exact cum am spus: barbatii isi obliga femeia la ceva, iar daca nu iese bine (spre exemplu, sunt invinuiti pentru acel lucru de societate), este vina ei, bineinteles! El se preface ca nu stie despre ce este vorba…

   1. Facem concurs cine știe mai multe cazuri de felul pe care îl susține?🤔Mesajul de aici (care nu era pentru dumneata!!!!) spunea doar CA SE POATE! Atât!

   2. Credeam doar ca iti doresti sa stii adevarul despre aceasta lume, nu ca vrei sa il formulezi singur iar ceilalti sa aplaude si sa nu comenteze…

   3. Adică cele câteva milioane de musulmani intre care trăiesc nu mi dau posibilitatea sa „stiu adevarul despre aceasta lume” si era nevoie de ajutorul dumitale care ai vazut 3 turci prin Dobrogea sa ma ajuți! Multumesc mult! Nu stiu de ce dar simt ca urasti barbatii! Suntem si noi un rau necesar si nu suntem toti la fel cum nici toate femeile sunt ca dumneata! Ne oprim sau continuam?

   4. Nu urasc barbatii, ci doar ma scarves cei care sunt o imitatie de barbati… Si nu am vazut turcii din Dobrogea, dar am studiat un pic acest fenomen al crimelor de onoare si cunosc cate ceva… Ce nu inteleg este de ce dumneata nu suporti sa fii combatut. De mine, ca femeie, sau asa te comporti in General? Oricum, nu conteaza, am lucruri mult mai importante de facut, asa ca nu te obosi sa-i raspunzi!

   5. Dumneata esti scârbită de toți nu de imitații. Imitație este numai o femeie care face pe bărbatul intr-un cuplu homo. „Am studiat acest fenomen”😂Chiar? Cum prin informatia primita prin media sau la locul faptelor, pe caz direct? Mie imi place chiar disputa pe o tema si cel mai mult imi place cand mi se demonstreaza ca nu am dreptate! Dar asta cu argumente.Ce nu îmi place este cand cineva crede că parerea lui este un argument in sine. Nu imi place cand se intra intr-o discutie cu păreri preconcepute! Dumneata le ai in privinta bărbaților! Ori esti dezamăgită ca nu ai unul ori de cel care îl ai/ te-a parasit! Nu suntem toți la fel!!!! Cum slava Domnului nici voi nu sunteti! Acum te las sa „studiezi”! Presupun ca o sa-ti găsești totusi timp sa imi răspunzi deși eu de aseara tî-am propus sa ne oprim. Nu-ti place sa fi combătută de mine sau de oricine? Sau numai de bărbați?

   6. Domnule, sunt casatorita de multi ani, ca vad ca te intereseaza… Eu abordez toate acest probleme ale femeii fiindca este cauza pentru care vreau sa lupt pentru restul vietii. De aici si numele blogului meu. Vreau sa stie ca ele sunt puternice, extraordinare, si sa nu creada ca sensual lor in viata este sa fie niste papusi fara valoare, asa cum arata mass media. Eu nu stiu cu cine esti tu prieten printre arabi, dar problema amintita de mine chiar exista. Probabil chiar in familiile care nu vor sa fie prietene cu tine, ca de aia se numesc radicali…

   7. Eram sigur ca nu esti atat de ocupare cu lupta de emancipare incat sa nu continui! Au trecut ore întregi si nimic! Imi venea sa na scuz si ca nu te-am evaluat corect. M -și salvat cu mesajul de mai sus! Ma bucur ca ai familie dupa cum te aprinzi credeam ca esti de pe malul cu femei.Numa cu femei! Oricum nimeni nu se ocupa cu pasiine decat de o cauza in care este însuși implicată! Desigur nu-i treaba mea si nu ma intereseaza unde te strâng pantofii. Ce vreau eu in continuare sa înțelegi este ca nu toti bărbații sunt la fel dar toți bărbații sunt născuți si educați de femei! Daca femeile in fiecare generație i-ar educa mai antipatrialhal si lumea ar fi altfel. Cea islamică ca in cea creștină trebuie încet incet ivers! Istoria ne arata ă in lumea islamică sunt educați tot mai in conformitate cu Oceanul.

   8. Iar ai dat gres fiindca eu nu lupt pentru emancipated femeii. Dimpotriva, sunt foarte traditionalista. Cred ca e firesc sa fie barbatul capul familiei. Important este sa fie in cap intelept, nu un misogin si un arogant care crede ca se invarte soarele in jurul lui. Mi se pare infantil sa fie aruncata vina pe mama lui (chiar de catre el, adica). A fi barbat inseamna sa stii sa discerni intre ce e bine si ce e rau. Nu poti sa face orice ai chef si, cand esti tras la raspundere, sa bagi justificarea cu „asa Am vazut la tata”. Asta merge pana la un punct. Dupa aceea, se presupune ca ti-ai maturizat. Asta este trecerea de la baietel la barbat. Iti asumi raspunderea totala pentru propriile ganduri sai fapte. Iar femeie trebuie iubita si respectata. Eu sunt crestina si in Biblie asa scrie: ca barbatul treburi sa-si iubeasca sotia asa cum a Hristos a iubit Biserica, iar Hristos s-a dat viata pentru Biserica. Din pacate, din cauza fugii de responsabilitate, barbatii romani, in majoritatea pot, retain doar parties cu „barbatul este cap femeii”. Pai, o fi cap, dar degeaba daca este unul prost… Ce vreau eu este sa schimbe exact aceasta mentalitate: vreau ca femeie sa isi cunoasca valoarea si sa nu se supuna unui cap imatur si prost, ci sa faca efortul sa-l reeduce pe natangul asta care crede ca e suficient daca e barbat din punct de vedere biologic…

   9. ” sa faca efortul sa-l reeduce pe natangul asta ” Deci ajungi la vorbele mele! Asta si spun doar ca niciodată nu mai formezi un adult treaba trebuie începută cand natangul e copil! Și fiindcă zici ca esti creștină atunci ști că nu eu ci eu çi Sf. Vasile cel mare era de parere ca mama trebuie sa educe copilul nu nevasta si ca cateva mame bune pot intoarce lumea. Mame nu neveste! Sf.Paul spunea ca femeia să nu învețe pe nimeni. Sa asculte de bărbat samd Felul tau de a fi nu e de loc creștin ca atare daca contrazici doi stâlpi ai bisericii! Sa nu mi spui ca timpurile s au schimbat ci mai bine de ce s-au schimbat! Stim care era rolul femeii mai demult si care este rolul ei azi cu consecințele care se vad.Cand femeile au luat conducerea in familie si societate copiii „orfani” au luat-o razna.Mama nu mai avea timp de ei fiind ocupată sa schimbe natangul propiu sau natangul de la fabrica partid sociețate….

   10. Stiu foarte bine invataturile Sf. Parinti. Ce nu stii este ca Sf. Ioan Gura-de-Aur a spus clar ca, din cauza pacatului, sunt cazuri cand barbatul nu mai poate fi cap femeii fiindca asta ar insemna sa o traga in jos si pe ea, iar scopul casatoriei este sa se ridice unul pe altul, deci fiecare sa asculte de cel mai intelept si mai credincios din cuplu. Chiar si parintele Arsenie Papacioc spunea „Daca barbatii vostri nu va iubesc, sa nu ascultati de ei, m-ati auzit?”. Asta fiindca un astfel de om este stapanit de un temperament egoist si care nu te-ar duce pe un drum bun, dimpotriva. Eu tocmai asta vreau sa le invat pe femei, ca, in lipsa unui astfel de barbat, sunt libere sa ia fraiele in maini. Asa se recomanda chiar de sfintii nostri. Daca noi consideram ca Ioan Gura-de-Aur a fost atat de plin de Duh Sfant incat sa tinem liturghiile asa cum le-a alcatuit el, putem sa-l credem pe cuvant si in ce priveste invataturile lui. Eu nu am zis ca mama nu este responsabila, ba chiar am un intreg articol pe blogul meu in care fac apel la mame sa aiba grija ce vorbesc si in ce duh ii educa pe copiii lor. Intrebarea este ce face o femeie cu un barbat care, din pacate, are probleme in educatie si e prea tarziu sa mai vorbim cu mama lui… Atunci, este nevoita sa-l reeduce, sa indrepte ce a fost crescut stramb, fiindca un astfel de barbat nu poate conduce familia spre mantuire, nu? Asadar, pledez pentru feminitate, nu pentru feminism, si pledez pentru discernamant, altfel se alege praful de acea familie si de copiii rezultati din ea. Sunt multi asemenea barbati care sunt dintr-o bucata si cam badarani, poate chiar violenti. Un astfel de om va avea pretentia ca toata lumea din casa sa-l asculte cand loveste el cu pumnul in masa, iar nevasta nu are dreptul nici sa aiba propriile pareri, darmite sa-i educe pe copii contrar a ce spune tatal… Din pacate, cred ca asta e problema in cele mai multe familii cu probleme din Romania si de aceea se ajunge la divort in atat de multe cazuri, pentru ca femeia nu mai poate rabda. Nu e totul alb sau negru, ci sunt si multe situatii in diferite nuante de gri… Un baiat care a crescut vazand cum tatal o loveste pe mama lui si o injura s-ar putea sa creada ca este permis sa faca acelasi lucru cu viitoarea lui sotie. Dupa cum vezi, nu tine totul de femeie, ca doar nu este singura cu copilul in casa… Dar de alienare parentala ai auzit? Nici nu iti dai seama cate cazuri sunt cand tatii nu accepta ca mama sa aiba o relatie cu copiii doar din rautate si din dorinta de-a o controla complet, cauzandu-le astfel o mare trauma. Dumnezeu nu asa a lasat lucrurile, dar barbatii slabi (sau imitatiile, cum imi place sa le spun) se folosesc de vorbe sfinte scoase din context ca sa justifice raul facut (apropo de porunca lui Dumnezeu ca femeia sa asculte de barbat, uitand ca, inainte de aceste cuvinte, Dumnezeu graieste o alta porunca la fel de importanta si conditia sine qua nonpentru a intemeia o familie sanatoasa, cu baze reale si solide: ca barbatul sa-si iubeasca atat de mult sotia incat sa-si dea si viata pentru ea, deci sa traiasca doar pentru a-i fi ei bine, si apoi si copiilor lor). Un barbat matur intelege aceste lucruri.

   11. O femeie matura intelege ca un copacel tanar mai poti sa-l îndoi sa-l faci sa creasca drept dar un copac bătrân niciodata! E asa greu de inteles treaba asta? Eu nu am spus ca femeia sa nu încerce si o femeie inteligenta chiar daca nu poate indrepta copacul ii mai poate taia din ramuri numai ca fiecare copac e altfel si cum ajungi sa tai din ramurile lui este diferit de la caz la caz si atunci ma întreb dumneata cum poti sfătui in problema asta? De unde experienta? Si mai ales vad o mare problema in felul in care abordezi problema bărbaților! Dumneata pornesti la drum cu prejudecati si iei de bun tot ce iti spune o femeie fiindcădeh e femeie nu nătâng! Ori cand vrei sa rezolvi o problema fara sa cunoștidecat o parte din date, care si alea pot fi false, ai toate sansele sa strici mai mult! De pedepsit o sa fi pentru ce ai facut chiar daca intentia a fost buna! Oare toti sunt invatatori?

   12. Domnule Ioan, vad ca ai o problema grava de tot o tii una si buna. Imi reprosezi mie tot felul de lucruri, dar ce este evident este ca esti exact genul de barbat despre care vorbesc, acela care crede ca femeia trebuie sa taca si sa se auda numai el. Diin cauza unora ca acestia, care nu respecta femeile, se distrug casniciile. Te invit sa nu ma condamni tu pe mine si sa-mi ceri tu mie pedeapsa, ca este evident ca nu stii nimic despre cum trebuie sa traiesti si sa te porti si stiu foarte bine ce fac. Am binecuvantare sa fac aceste lucruri. Biserica ar trebui sa vorbeasca mai mult despre asta, ca si despre avortul folosind pastilele anticonceptionale, si altele. Din pacate, multi preoti se tem de unii ca tine, care ataca atunci cand se simt cu musca pe caciula, de aceea tac, incurajand astfel aceste comportamente si pacate. Ca sa nu mai zic ca sunt si printre ei misogini, ca doar oameni sunt… Deci, daca e un subiect despre care stiu sigur ca nu gresesc, te rog sa te dai deoparte si sa iei aminte la propriile pacate, nu-mi fa tu mie program de „pedeapsa”… Rezolva-ti problema de orgoliu si abia atunci sa mi te mai adresezi! Si crestinele au dreptul sa aleaga cu cine vor sa discute, ca nu e nimeni dator sa suporte mizeria morala si laturile din sufletul altcuiva. Sfinteste-te tu si apoi sa vad daca o sa mai simti ca femeia este cu ceva mai prejos decat barbatul. Iti aduc aminte ca femeia a fost ridicata la rang inalt de Iisus si i s-a acordat onoare de catre Insusi Dumnezeu, deci nu ai voie sa denigrezi rolul lor. Femeile nu sunt proaste, cum crezi, ci credinta lor le poate aduce mai multa lumina decat au 1000 de barbati impreuna. Gandest-te la sfintele ortodoxiei, pe care eu le respect si le iubesc. Cat de multi oameni nu le-au cautat si pe cati nu au ajutat cu sfaturi? Asta pentru ca Dumnezeu imparte harul Sau cu generozitate oricui, nu numai barbatilor. Nu ma compar eu cu ele, dar stiu care-mi sunt limitele si pot sa te asigur ca, in ce priveste acest subiect, stiu despre ce vorbesc si nu as face ceva fara sa am binecuvantare. Poate ar trebui sa te rogi mai mult, fiindca ai sufletul mandru si impietrit…

   13. Auaaa! Se pare ca am atins punctul nevralgic! Eu nu te condamn la nimic asta o faci dumneata singura daca greșești cu sau fara binecuvântarea unui duhovnic! Că presupun ca nu ai primit ” misiunea” de la BOR direct! Și dacă duhovnicul dumitale nu are curajul sa spuna ce-i de spus având nevoie de intermediari atunci este tocmai un natarau din ala pe care dumneata il urasti! Dumneata esti atat de obsedată de imaginea despre bărbați pe care ti-ai format-o încât nu mai intelegi decat ce si cum vrei si ca atare greșești asa cum greșești in privinta mea greșești si in „misiune”! Eu nu desconsidera femeia de loc dimpotrivă sunt invidios pe rolul pe care vi l-a dat Dumnezeu in perpetuarea pământului în construirea viitorului lumii. De asemena Maica Domnului este pentru mine modelul de femei în plus am o mare venerație fata de ea. Credinta a fost de la începuturi până la sfârșitul lumii dusă de femei nu de barbati! O femeie in oricare familie funcționale este capul ASCUNS al ei si mi se pare că un bărbat care lovește o femei sau nu isi iubeste femeia mai mult decât pe el e un animal! Asta sunt eu și nu mi pasa ce crezi dumneata ca „specialista” Dar tot eu sunt cel care spune că femeia este răspunzătoare de cum arată lumea de cum va arăta lumea prin asumarea sau nu a rolului ei.
    Ești manioasa si asta înseamnă multa mândrie dar asta nu-i treaba mea, tu vei vedea!
    Dar ai dreptate am sufletul împietrit si trebuie sa ma rog mai mult! Roaga-te si dumneata pentru mine ca eu sunt un simplu enoriași fara misiuni imposibile!
    o zi bună si inainte sa-ti verzi bunătatea asupra mea înainte să mă mai categorisesti citeste tot încă ora dupa ce respiri adânc de cateva ori.

 2. Asa e. Asta e si problema mea: sunt revoltata si, dupa atatia ani, chiar sunt dezgustata de lasitatea asa zisilor barbati care atunci imediat peste gard, la femeie in curte, vina pentru ORICE… Halal creaturi imature!!!! Sa mai amintim si ca barbatii musulmani isi iau dreptul sa ucida cu pietre femeile pe care tot ei l-ai violat????

   1. Nu si cand barbatul este cap femeii… deci, mai ales in lumea musulmana! Femeia nu face ce vrea ea, invataturile astea idioate nu au fost inventate de femeile care au acum de suferit, ci de barbatii care le-au facut sa sufere. Tot ce stie un barbat este ca femeia trebuie sa se supuna. Despre rarele cazuri in care femeile masculinizate tin fraiele in casa si manipuleaza inttreaga familie, am deja un articol intreg scris. Exact la asupra acestui lucru atrag atentia in el: sa fie mamele atente cu ce idei vin in contact baietii lor daca vor ca ei sa ajunga niste barbati integri si intelepti… „Daca un barbat isi trateaza sotia ca pe o printesa, inseamna ca a fost crescut de o regina.”

   2. Bărbatul nu este niciodata capul femeii! Stiu in afara pare asa si in lumea islamică se practica teatru asta Si UNEORI NU E DOAR TEATRU ci din pacate realitate.

   1. Oana mea dragă, vezi că la articolul următor nu se poate posta comentariu.

Lasă un răspuns