VIAŢA DE ZI CU ZI

În urnă intră cine vrea și iese cine trebuie

Știți vorba aceea, ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întâmple? Uite așa am pățit eu. Mie îmi place să votez. Nu, nu-i visul vieții mele, ci e un drept pe care mi-l exercit de fiecare dată când am ocazia, poate pentru că sunt femeie și acum 100 de ani dreptul la vot era rezervat doar bărbaților. Și pentru că-mi place așa mult să poc ștampila, Dzeu mi-a împlinit dorința și  votez nu pentru una, ci pentru două țări.

Dap, statul englez m-a invitat într-un mod cât se poate de politicios, dar ferm să mă înscriu pe listele electorale. Mai precis, mi-a trimis un răvaș acasă, prin care îmi spune că i-a șoptit o vrăbiuță (dap și aici am niște babe spion în bloc), că la apartamentul 20 s-a mutat una bucată blondă cu drept de vot. Și pentru că votul este un drept fundamental mă invită să mă înscriu voluntar pe lista electorală.

Dacă simt că vreau să mă răzvrătesc și să nu mă înscriu, ei înțeleg perfect acest lucru, e dreptul meu,  și contra unei modeste amenzi de câteva sute de lire îmi vor trimite o nouă invitație. Nu sunt obligată să votez, ci doar să mă înregistrez. Inițial am crezut că e o glumă, că doar ha bătrînă de la castel e pe viață. Nu, nu pe coana mare o aleg ci conducerea locală.

Mai exact îmi dau cu părearea, pardon, votul despre consiliul local, pentru că locuiesc legal în cartier și atunci vocea mea tre să se facă auzită (io credeam că am țipat destul încât să se audă vocea mea și-n cartierul vecin, dar aparent nu). Și ca să-mi ușureze votul, guvernul măriei sale mi-a trimis acasă o hârtie, cu o lună înainte de vot prin care mă îndeamnă ca, dacă nu vreau sau nu pot să mă prezint la urne să-mi exercit dreptul electoral prin corespondență.

Alegerile sunt pe 3 mai. Dar dacă n-am chef să-mi mișc prețiosul trup la urne pe 3 mai pot vota prin corespondență sau să rog pe cineva să voteze ptr mine. Dacă votez prin corespondeță trebuie musai să le trimit scrisorica buclucașă până pe 20 aprilie. Deci reluând o matematică simplă: alegeri live pe 3 mai, pot să trimit votul în plic până pe 18 aprilie sau să rog un prieten să voteze ptr mine.

D-aia e bine să ai democrație avansată, în urnă intră cine vrea și iese cine trebuie politicsSursa foto: pexels.com

 

3 gânduri despre „În urnă intră cine vrea și iese cine trebuie

  1. Și dacă „pretenu” votează ce are el chef, nu ce ai tu? Dar să rogi mai mulți prieteni să voteze pentru tine, merge?

Lasă un răspuns