VIAŢA DE ZI CU ZI

Hai că nici cu rugăciunile nu ne mai descurcăm

Sunt religioasă. Asta nu înseamnă că umblu din casă în casă să vând Biblii, sau că atunci când ne întâlnim îți recit din viața sfinților. Nu, dar țin post mirecurea și vinerea, nu spăl când sunt sărbători cu roșu sau cu cruce neagră, îmi fac cruce când trec prin fața unei biserici, cu mâna, nu cu limba în cerul gurii, pun lumânări, la morți și la vii, și mai spun și câte o rugăciune din când în când.

Nu-mi pierd timpul să explic nimănui motivațiile alegerilor mele religioase, așa cum nu întreb pe nimeni despre motivațiile sale, atâta timp cât acest lucru nu deranjează viața nimănui. Nu te oblig să faci mătănii la mine în casă, așa că nu mă întreba de ce țin post.

Colegii tineri se uită ciudat la mine, pentru că religia nu se mai poartă, post ținea bunica și nu, nu spăl duminica, pentru că spală mașina de spălat :).  Nouă din 10 colegi spun că sunt atei dacă-i întreb ce religie au, deși întrebarea este legată de religia majoritară în țara din care provin. Nu mor de curiozitate dacă nu știu la ce te închini sau dacă te închini.

Când ajung însă la mărturisirea asta cu ateismul, mintea mea se zăpăcește. Dacă ești ateu nu crezi în zeități, deci nu crezi în Isus și-n Dumnezeu. Perfect, nu-i bai, rămâi același om, cu aceleași valori, te plac la fel de mult și dacă nu știi crezul, dar spune-mi și mie de ce sărbătorești Crăciunul și Paștele? Crăciunul reprezintă nașterea lui Isus, iar Paștele învierea sa. Dacă nu crezi în el, ce sărbătorești? De ce faci ouă roșii de Paște, de ce le ciocnești, ce cauți la biserică să iei lumină?

Ce simbolizează pentru tine lumina aia de la 12 noaptea? Sau o faci pentru că așa este cool, să te duci în miez de noapte să aprinzi o lumânare de la Batman ăla care umblă cu o făclie, și pe urmă să te distrezi într-un club? Nu sunt primiți în club cei care n-au trecut pe la biserică?

Nu acuz, ”dăcât” întreb, ca să mă lămuresc și eu cum e treaba asta: sunt ateu, dar mă căsătoresc la biserică, și nici prin cap nu-mi trece să ratez Nașterea sau Învierea.

religion_2Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns