VIAŢA DE ZI CU ZI

La ce înâlțime începe pădurea de foioase?

Am trecut prin viață fără să mă doară că nu știu să aprind focul cu două surcele, să caut nordul după vegetație, cine din cine izvorăște sau de la ce înălțimi cresc nuș ce plante. Eu în școală eram ocupată să iau note mari la mate și la română, așa era atunci, ne luptam pentru coroniță, și geografia sau istoria erau de umplutură.

Ce e treaba mea când a trăit vreun domnitor, că doar nu-mi ține de foame în viață. Știu câte ceva despre Ștefan Cel Mare, normal, pentru că sunt un fel de urmaș, nu mai e un secret pentru nimeni că Mama Vrâncioaia a fost țiitoarea lui. Mereu însă am avut întrebarea asta, de ce mama?? În mintea mea trebuia să fie o codană, nu o mamaie, din moment ce el s-a tot întors, i-a făcut șapte puradei și a împroprietărit-o cu munți pentru aceste servicii aduse coroanei. Mă rog, pe lângă chestia cu Vrâncioaia, mi s-a spus din fragedă pruncie că pe una dintre odraslele lui o chema Oana, iacă-tă motiv de botez pentru mine.

La fel a fost și la geografie. N-am considerat că trebuie să-mi stressez prea mult neuronii, deși prin clasa a opta am fost și la olimpiadă, că doar cine naiba se aștepta să fii pasionat de geografie când erai la liceu de mate-fizică? Așa că știam să fac grafice de funcții și geometria era un fel de joacă la desert. Am făcut efortul major să învăț capitalele lumii, doar ca să nu o fac pe mama de rușine la ședința cu părinții, dar mai mult n-am putut. Mi-am canalizat energia pentru a dezvolta tehnici subtile de copiat la lucrările de control și m-am afundat în optică, curent alterantiv, chimie organică și integrale.

Doar că să vedeți ce. Când merg cu fi-miu pe stradă sau stăm noi așa, și ne jucăm prin casă, ăsta micu n-are absolut nicio curiozitate să știe cât face radical din 457 la pătrat, nu vrea niciodată să calculăm sinus sau cosinus, ca să nu mai spun că este total neinteresat de combinații de 25 luate câte șapte. Am vrut de vreo două ori să ne jucăm de-a reflexia și refracția, să punem un tanc cu apă, o lentilă concavă, un plan înclinat în fața unei oglinzi, și a început să plângă.  Cum să spun, mie astea îmi dau fiori de plăcere, nu dorm noaptea de emoție să mai fac o mediană ceva sau să scot un izomer, și el nimic.

El în schimb vrea să știe care-i diferența între conifere și foioase, habar n-am de ce că doar nu trăim în pădure, cum s-a format pământul, ce sunt tropicele și meridianele, care sunt zonele tropicale și cele subtropicale, ce animale trăiesc la diferite adâncimi din ocean, ce specii trăiesc în pădurea amazoniană, care-i capitala insulelor Palau sau de ce se numesc așa planetele (șah la regină se numește chestia asta).

De tabelul lui Mendeleev nu m-ar întreba și el!

Dacă mă rătăcesc în pădure n-am nici cea mai vagă idee cum să mă orientez sau cum să supraviețuiesc în lipsa tehnologiei moderne, dar io-s mândră că știu gazeta matematică, cine-i Hollinger și teorema lui Pitagora. schoolSursa foto:pexels.com

6 gânduri despre „La ce înâlțime începe pădurea de foioase?

  1. Eu degeaba am întrebat, că tot n-am priceput care e diferența dintre un brad și un molid. Da’ nici cu matematica nu mă am bine, deci stau prost pe mai multe domenii.
    Da’ știu că Slavici a scris Moara cu noroc în 1881. Fiecare cu ce-l doare.

  2. Păi tu știi că”omul cât trăiește, învață”, așa că pune mâna și documentează-te, ca să ai ce îi explica băiatului.

Lasă un răspuns