VIAŢA DE ZI CU ZI

Petrecere în sala de parastase

Ați văzut filmul ”Cuibul de viespi”, când fac ăia petrecere în cavou? Viața bate filmul, eu am fost la petrecere de copii în sala de parastase. Știți cum au la noi bisericile sală de parastase, ca să-ți iei adio de la răposat la locul faptei.

Ei, la fel e și la Londra, „decât” că sala e pentru orice: nunți, botezuri, parastase, aniversări, în funcție de cine ajunge primul, ordinea numerelor de pe tricou😀. Nu înțelegeam eu ce fac ăștia cu atâtea biserici, când ei n-au nicio treabă cu religia, de exemplu ai liber de zi bancară, nu de ziua vreunui sfânt. Acu e clar. Și e îngrămdeală mare pe sălile astea, noi invitația am primit-o cu o lună înainte de eveniment.  Nu știu cum o fi cu ăia care mor spontan, neprogramat?

Sala de parastase arată ca o sală mai mică de teatru, are scenă (s-o fi punând mortul pe scenă la biserica anglicană, să dea un ultim recital ?) cu cortină și lumini…..în formă de lumânare evident. N-am văzut cruci, icoane, nimic care să-i strice necredinciosului englez cheful de petrecere. Pe marginea sălii erau scaune, cum era pe vremuri la căminul cultural (noroc c-am ajuns devreme să prind rădăcini pe un scaun), niște măsuțe și scăunele unde să mănânce puradeii și un balon d-ăla gonflabil, unde ăștia mici să se calce pe picioare.

Nu a trebuit să ne închinăm, să cântăm psalmi, să cotizăm la cutia milei sau pușchea pe limbă să ne spovedim. Ba din contră, s-a dansat pe muzică rap, care se revărsa dintr-o boxă de U2 n-a avut la niciun concert (să se audă mai bine rugăciunile cred). Domne, biserica este modernă, are loc de fumat afară și rețea wi-fi care evident se numește Saint, parolată că la cele sfinte nu ajungi pe gratis. Scria pe ușa de la bucătărie că ceaiul și cafeau trebuie să fie ”curate” și nu m-am prins dacă trebuiau aghesmuite înainte sau descântate.

Oricum, am știut din prima că nu trebuia să mă duc, căci am lovit mașina în parcare, că de, dacă m-am îmbrăcat în pantalnoi de piele și cizme cu toc, n-am rămas nepedepsită. Și cum ce începe prost, continuă și mai prost,  cred că gazda a invitat toți copiii pe care îi știa, care la rândul lor au simțit nevoia să vină cu toți frații din dotare, câte 3-4 în cazul familiei tradiționale britanice, și fiecare copil a primit de la intrare câte un fluier de petrecere. Încă îmi mai vâjâie capul.

A mai primit fi-miu o invitație, tot la biserică. În ritmul ăsta o să cunosc toate sălile de parastase din vestul Londrei😉

party_2

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns