VIAŢA DE ZI CU ZI

Ce înțeleg străinii din ritualul de tăiere al porcului

Ieri la birou a fost ziua poveștilor de Crăciun, ziua în care fiecare povestea tradițiile acestei sărbători în țara lui. Indienii au terminat primii, și ne-au pierdut la orez cu curry și pui cu nuș ce. Englezii au fost ca de obicei, boring, cu curcanul lor făcut 6 ore la cuptor și niște antreuri oribile. Am mai trecut pe urmă prin tradițiile altor popoare, cu mâncat pește de Crăciun, colindat, lucruri ușoare, de vară. A venit rândul meu. Și pentru că sunt suflet slab cedez ușor, așa că n-a fost nevoie să mă roage de două ori

 • Ei, ce faceți voi de Crăciun?
 • Păi, nu prea multe, tăiem porcul și ne străduim să-l mâncăm pe tot până la Sf Ion cel târziu.
 • Tăiați porcul? Adică îl tăiați felii după ce l-ați luat de la magazin, nu?
 • Ăăăă….nu chiar.

Îl tăiem și felii, după ce-l omorâm, îl ardem cu lampa de gaz, îl frecăm cu apă clocotită și cu peria de sârmă, îl atârnăm cu capul în jos în lanțuri (un fel de fifty shades of pork), apoi îi jupuim toată pielea de pe el, pe care o mâncăm cu sare și evident cu țuică să nu ne cadă greu la stomac, asta după ce întâi am strâns repede doi litri de sânge proaspăt de la rana ucigașă.

Bine, în realitate nu-l omorâm noi, ci e un fel de sinucidere, atent orchestrată. E un joc de-a alergatul în coteț, în care punem porcul să alerge după noi și pentru că el este foarte gras, cu urechile clăpăuge, deci nu vede prea bine, de cele mai multe ori se împiedică și cade cu gâtul într-un cuțit cu lama lungă. În ciuda eforturilor celor din jur, el moare rapid pentru că are un simț anume de a se înfige în cuțit cu acea parte a gâtului care-i asigură o moarte rapidă. Să-i fie țărâna ușoară.

Sângele ăla proaspăt îl fierbem repede într-o cratiță, cu niște șuncă și carne, golim repede de rahat un maț, îl radem cu cuțitul de grăsime (că ne e frică de colesterol) și-l umplem cu toate ingredientele astea și apoi îl savurăm tacticos, cu încă o țuiculiță, evident. Apoi facem repede o pomană  (pig`s funeral) de sufletul răposatului, cu o tocană din carne, șuncă, plămâni, ficat, splină, rinichi, inimă și ceva urechi și șorici. Picioarele, cu copite cu tot, le punem deoparte și le folosim să închegăm apa cu ele. Din acest moment, începem să-l tăiem și felii :).

Aaa, și înainte să-l legăm în lanțuri și să-l tăiem, așezăm copiii pe el și-i punem să-i roadă urechile. Asta e singura tradiție pe care n-am știut să o explic, dar oricum nu m-a mai întrebat nimeni că deja derulau în minte tot scenariul descris mai sus.

Mi-au spus doar că părem ”vikingi”, ceea ce au am tradus barbari, și că e nevoie de multă bărbăție să iei gâtul unui astfel de animal (mă rog, în realitate doar de puțină practică și ceva lecții de anatomie porcină). Sunt ferm convinsă că și-au imaginat cum tăiem porcul, punem cana la beregată și dăm pe gât câte un păhărel de sânge așa, pentru revigorare și antioxidanți :P.

No, când vreți, vă aștept la un Crăciun tradițional românesc 🙂

porcSursa foto: pexels.com

 

12 gânduri despre „Ce înțeleg străinii din ritualul de tăiere al porcului

 1. Eu n-am mai intrat cu colegii mei din Uk in discuțiile despre Tradițiile porcine de Crăciun pentru ca stiam c-o sa-i marchez pe viata si nu aveam chef de disclamerurile ulterioare de genul “stați ca nu e chiar asa horror cum suna” :)))

 2. Sincer, mi se pare o exagerare, sa zicem ca doar noi suntem barbari. Si din Marea Britanie fac sangerete, se cheama Black pudding, deci eu zis sa o mai lasam mai moale. Iar curcanul se face de Anul Nou, tot acolo. Probabil ca nu va aparea comentariu

  1. N-au zis că suntem barbari ci vikingi, dar nu mi se pare că vikingi se remarcau prin eleganță și rafinament :). Ei au spus că au curcan la masa de crăciun, cât este de avevărat verific doar dacă mă duc la vreunul dintre ei în ziua respectivă, dar până acum nu s-a oferit niciunul (politețea englezească) :). De sângeretele local n-au pomenit, dar uite că o să caut, să le arăt că și ei sunt vikingi. Bun pont 🙂 🙂 🙂

 3. 😂😂😂 Chiar ai scris despre asta, cat de tare! Iti dai seama ca nimeni, dar nimeni, niciodata (gen never ever) nu va mai avea curaj sa te supere de acum. 😂😂😂😂

   1. Nu creeed! :))))) La poze nu m-as fi gandit, desi efectul artistic e garantat! :)))))))

Lasă un răspuns