VIAŢA DE ZI CU ZI

Hai să dăm foc la sutiene

Ieri am fot la o confernță dedicată femeilor, conferință numită ”Be Bold”, ceea ce eu am tradus așa pe limba moldovenească: Să ai coițe. Știu, vă ia râsul, sincer și pe mine, că m-am dus la conferințe d-astea, dar era singura modalitate să mai scap de birou.

Știam că nu voi avea nicio revelație, că nimic nu-mi va schimba radical existența, așa că m-am dus cu așteptările jos, jos, sub nivelul mării, pregătită să stau pe Facebook și să mai dorm din când în când. O vedeam așa, ca pe o zi la spa. Am avut dreptate, că de, maturitatea te învață, căci prima jumătate de zi a fost jalnică. Au venit niște mâncători de rahat care se ocupau în principal să pupe inelul (a se citi fundul) organizatorilor (compania) și-i durea la bocanc dacă auditoriul huiduie sau moare de plictiseală.

Ei, și în nota asta generală de jale, după pauza de prânz, deci eram și fără activitate intelectuală, vine o tanti, care după port ai fi zis că tocmai a ieșit din schimbul de noapte de la uzină. Seminarul ei se numea arta negocierii și a meritat să-i suport pe ăia de la început ca să o aud pe ea. S-a uitat la noi și a început să râdă. A zis că dacă era la o conferință dedicată bărbaților, sau unde măcar să fi fost semnificativă și ponderea de bărbați, aceștia erau încă la țigară și socializare 5 minute după ce începuse conferința. Femeile, erau toate în sală

A fost fascinantă. Pe scurt, ne-a zis că cei mai proști negociatori din lume sunt femeile, că încă din istorie am dat dovadă de lipsă de strategie în negociere. Ne-am aruncat sutienele in foc, am luptat pentru dreptul la vot și la egalitate dar n-am renunțat la nimic în schimb. Am negociat prost. Sigur, putem să votăm, putem să fim independente, putem să avem cariere, putem să fim la fel de bune ca bărbații sau chiar mai bune dar….n-am dat casa și copiii din mână.

Când am cerut egalitate n-am renunțat la nimic din ce aveam deja în sarcina noastră, ci doar am cerut mai mult. Și ni s-a dat. Nu ne ajungea slujba pe care o aveam (casă și copii) ci am mai vrut una. Și acum ne plângem că ne e greu :). Femeile nu pot avea și carieră de succes și în același timp să se dedice familie.i Una dintre ele va fi invariabil văduvită de prezența ei, dacă nu fizică, măcar mentală. Evident au urmat exemplele de careiere de succes și de familii minunate de la feministele din sală.

Doar că, atunci când le lua la bani mărunți, toate ajungeau la vorba ei. Fie renunțaseră la visul lor sau pierduseră niște oportunități în concediul de maternitate, fie ajunseseră acolo unde vroiau dar copiii lor erau crescuți de bone/bunici/mătuși. Bărbatul negociază mai bine, își negociază cariera, timpul, spațiul, libertatea, așa de bine că ni se pare că ne-a făcut o favoare :). Să iasă el cu băieții, e de la sine înțeles. Să iasă ea cu fetele, necesită negociere și pregătire.

Morala ei în tot discursul era că, atunci când te duci la negociere să știi bine ce ceri și la ce ești dispus să renunți sau să accepți  Să-ți faci bine temele dinainte, să-ți evaluezi opțiunile și să te gândești la posibilele răsturnări de situație, să nu te trezești la sfârșit că ai primit mai mult decât poți duce 🙂

negocciationSursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns