VIAŢA DE ZI CU ZI

Când 10 minute este tot ce ai, ce faci cu ele?

Sistemul medical românesc e la pământ, e mort, îngropat și cu pomana de șapte ani făcută! Hai, sigur ați citit sau ați auzit fraza aceasta de multe ori. Suntem prost îngrijiți, medicii nu își dau silința, pe medicul de familie îl doare la bonetă, dă rețete pe bandă rulantă, n-are timp să stea pe la conferințe să se umple de știință și are timpul limitat la 20 de minute per pacient. Ce bine este de țările civilzate care au un sistem medical la care noi doar visăm!

Să nu-mi ziceți că nu v-ați plâns niciodată că eu nu vă cred. Să nu-mi ziceți că n-ați comentat că la privat e consultația doar de 20 de minute (ca și cum așa avea eu timp să-mi spun toate păsurile în 20 de minute, da ce-s, robot?), că la doctorul ăla bun trebuie să aștepți și o săptămână ca să prinzi un loc (dacă n-ai pile ca să te duci să-l găsești a doua zi la stat) și ptr un RMN 10 zile! Pfffuuu, ce naiba țară e asta care n-are grijă de sănătatea cetățenilor ei? Păi dacă n-avem sănătate n-avem nimic. Gata, mă mut în străinătate că acolo nu e ca la noi!

Așa e! Nu e ca la noi, fraieri cu nostalgii comuniste ce suntem.  In țara reginei (da, coana Lizuca ha bătrână), sistemul este pus la punct impecabil. Funcționează ceas elvețian. Adică totul este exact pe ceas: între 2-3 săptămâni să ai parte de o programare la medicul de familie, 10 minute consultația (bate gongul dacă stai 11), 3 luni programarea la un specialist, tratamentul e după protocol (dacă nu ești în protocol ai dat de dracu, doar Dr House te mai salvează)

Iar medicul de familie e super profesionist, n-are timp de baliverne. Nu e domne ca fraierul ăsta din românia care te întreabă și de durerea de șale și ce-ți mai face artrita, și cum stă nevasta cu tensiunea și fiul ăla mic hipsterul cu durerea lui în cur. Nu, el ia câte o durere pe rând și o rezolvă. Mai exact faci o programare ptr durerea de șale, alta pentru aia de burtă și alta pentru cea în cur (a ta, că între timp a ajuns să te doară și în cur la cât ai stat pe scaun în sălile de așteptare). Și ca să nu-ți dea prin cap să-l suprasoliciți pe dr, scrie mare pe un afiș la intrarea că fiecare durere are programarea ei!

Ne-am înțeles da, nu ne batem joc de timpul oamenilor. Păi cum ai putea fi tratat la standarde înalte dacă bietul dr englez ar trebui să caute-n trei protocoale, că te-a apucat pe tine să te doară peste tot taman pe tura lui, și să mai și vadă dacă se leagă bolle între ele. Haide, ce-s prostiile astea! Păi vrei atenție focusată sau sănătate la grămadă?

După ce să de peste cap să te ajute? De ex eu în nemrnicia mea i-am zis că mă doare stomacul și că ieu Nexium de două zile. El se uită în protocol și acolo ciciu nexium, așa că îmi explică cum tre să iei renetidină. Da, dar știți iau nexium, de ce să nu continui cu el! Aaa, păi nu e în protocol cucoană, ce nu pricepi? Dă-l de suflet de protocol, hai să gândim. Ce? În 10 minute vrei să te consult și să și gândesc??? Capitalistă cu față inumană ce ești!

Ziceți voi că nu bate sistemul ăsta la fund sistemul românesc. Eu zic că-i dă clasă. Bine, poți să fii burghez și să ai asigurare privată. ”Decât” un mic amănut, aboslut nesemnificativ, trebuie să ai trimitere de la doctorul de familie. Da, da, de la ăla care-ți acordă 10 minute, pentru o singură problemă și conform protocolului.

Doar cineva cu suflet mic și plin de ciudă ar putea să fie nemulțumit de acest ”tratament” sau să nu și-l dorească. În România nicăieri nu găsești așa ceva, nicăieri.minuteSursa foto: pexels.com

 

2 gânduri despre „Când 10 minute este tot ce ai, ce faci cu ele?

  1. Cei mai multi dintre noi ne plangem din orice. Am pe cineva in Canada care acum 3 ani a fost diagnosticata cu melanon. A participat la TOMBOLA pentru ca castiga tratament. A avut noroc si acum e bine. Altii in situatia ei, fie au scos sute de mii de dolari din buzunar pentru tratament fie au murit. Ea se programeaza cu 2-3 luni inainte la medicul de familie. Mi-a scris intr-o zi ca are ameteli si i-am spus sa mearga la medic dar a spus ca la ei nu poti merge la medic atat de simplu. Pai eu daca am ameteli, a doua zi ma si duc la medicul de familie sau la o clinica privata.
    M-am saturat sa dam in medici, prfesori, etc..si sa ii bagam pe toti in aceeasi oala.
    Am ramas foarte impresionata de seful clinicii de chirurgie de aici din Timisoara. Trebuia sa duc pe cineva la o consultatie la dansul si i-am scris un mail fara speranta ca o sa ajung acolo vreodata (doar e seful clinicii, nu ajunge oricine la dansul – ar spune unii). Omul mi-a raspuns la ora 1 noaptea si m-a programat peste 3 zile la ora 8:30. Am ajuns la cabinet la ora 8:15 dar eram convinsa ca o sa intarzie (doar toti medicii de rangul dansului intarzie, nu?) Ei, la ora 8:30 FIX a aparut si am intrat la consultatie. Pe langa faptul ca a avut rabdare, stia bancuri si era nedormit dupa o operatie de 11 ore, nici nu a vrut sa ia bani. Si as putea sa iti umplu pagina cu astfel de exemple pentru ca am cunoscut foarte multi medici implicati si cu bun simt.

Lasă un răspuns