VIAŢA DE ZI CU ZI

Când ursitoarele ți-au sortit să fii simpatic

Dacă revine filmul mut am cariera asigurată. Și nu așa, oricum, ci cu un succes de invidiat. Am ceva al meu care e pus deoparte, am avut ursitoarea bună la botez cred, am o expresivitate facială nemaipomenită. Nu contează de pe ce planetă ești, din ce cultură faci parte, sau ce limbă vorbești, poți să fii din triburile Pintupi și tot te prinzi că m-am enervat.

Am un fel anume, care e tușa mea personală, de a-mi pulsa jugulară, a-mi umfla nările și a scoate săgeți pe ochi care n-are cum să te inducă în eroare. Sunt o dulce când mă transform așa și-ți rămân în memorie restul vieții. Și uite așa cum mă făcusem memorabilă la grădiniță, cred că mi-am lăsat amprenta pentru eternitate și la o școală în Londra. Mă aștept să văd figura mea la gazeta școlii și să devin un fel de mascotă.

Școala în anglia e, cum să zic eu ca să mă exprim elegant, un mare căcat (a se citi cu C mare). Ca să prinzi un loc la o școală bună trebuie să-ți vinzi măcar un rinichi, și nu, nu pentru șpagă la tovarășa directoare, ci ca să-ți permiți chiria în zona unde e școala (chiria pe un an, deci tre să ai familie mare, să vinzi mulți rinichi). Ai naibii proști nu știu ce înseamnă să lași o ciocolată sau un parfum pe masă și te bagă la școală în funcție de proximitatea în care locuiești și evident în ordinea numerelor de pe tricou. Niște fraieri, nu-i de mirarea că au ieșit din UE.

Dacă totuși te mănâncă în fund și nu vrei să aștepți școala aia bună, poți să mergi la una de cartier. Mai știți melodia cu BUG mafia ”după blocuri suntem noi care te facem pe tine”? Exact așa e și aici, ”decăt” că după blocurile din cartier sunt negrii, niște indieni și adevărații hulligans englezi (dacă ați văzut Billy Elliot știți la ce mă refer). Treci și peste diversitatea rasială, ești cu mintea deschisă și îți zici că nu contează, copilul tot engleză învață. Ei, aici e punctul de cotitură. Care engleză vrei să o învețe? Aia cu accent de curry, aia cu accent de Bronx, aia ca la palat (imposibil) sau aia cu prune în gură?

Așa că, mai bine te duci la școala privată. Buun, fac eu selecție de școli și încep să le vizitez. Prima, avea taxe cam de Harvard așa, dar m-am dus de curiozitate să văd și eu ce naiba te învață la o școală de atâta bănet. Vizitez școala, pun întrebări d-alea grele, mă prefac profund interesată de școală și o las și pe tovarășa să mă întrebe ce vrea ea. Care credeți că era prima întrebare, de interes vital și menită să fie elimintorie ca examenul oral? Copilul știe să scrie și să citească?

Am menționat că în Anglia clasa zero începe la cinci ani? (obligatoriu, nu e după cum vrei tu). Aaa, da, întâmplător știe, și să scrie și să citească, dar nu perfect, căci n-are decât cinci ani. ”Toți copiii care vin la noi la școală știu să scrie și să citească”. Și nu doar ce a zis, ci felul cum a zis, de parcă tocmai o opărisem cu ceaiul de la ora cinci Ăsta a fost momentul în care Oscarul pentru cea mai bună interpretare într-un film mut mi-a revenit!

Înainte să pot să acționez fața mea a exprimat sentimentele sufletești cu o fidelitate emoționantă. Am îndreptat spatele, am pus sictir pe față, am ridicat ușor din sprânceana stângă, am strâns buzele până s-au făcut o simplă linie, am încleștat bine maxilarele, am măsurat-o luung de sus până jos, de două ori și de parcă tocmai văzusem un gândac în față am replicat: ”dacă tot știe să scrie și să citească, de ce să-l mai aduc la școală”.

Adică și la școală ce face? Verifică dacă a învățat bine acasă? Numa întreb și eu. Sincer, la banii ăia eu mă așteptam să fie un negru mic care să scrie și să citească pentru copil.

expresieSursa foto: pexels.com

 

2 gânduri despre „Când ursitoarele ți-au sortit să fii simpatic

  1. Ha..ha..bine i-ai facut!!! Adevarul crud insa este ca este o tara ultra competitiva…iar numarul de ne-educati si prostcrescuti vine din acelasi motiv pe care tu l-ai intalnit acum: doar elitele sau banul gros pot sa permita unui neofit sa intre in acest sistem/ sau sa continue for that matter, desi poate nu e demn nici sa stearga pantofii unui negru mic, dar e fiu de duce…..

Lasă un răspuns