VIAŢA DE ZI CU ZI

Avem un uter, ce facem cu el?

Mi-am dorit un weekend de leneveală și am zis să  mai văd și eu ce se scrie în spatiul virtual, dincolo de facebook, când am dat peste un articol (nu îl voi pune aici ca să nu-i fac reclamă) în care un domn, susținea ca o femeie fără măcar doi copii a trăit degeaba. Adică dacă ai uter trebuie să coci ceva acolo și chiar de mai multe ori căci o dată nu e suficient. E ca și cum ai spune că dacă am curte trebuie să cresc găini și porci, să-mi iau câine și pisică. Sau dacă tot vorbim de copt ceva, dacă am cuptor trebuie să-l și folosesc. Pe bune?

Nu există o listă pe care trebuie să o bifăm: la 12 ani trebuie să ai primul prieten (deși în zilele noastre la 12 ani fără prieten ești cam fată bătrână), la 14 să-ți iei primul push-up, la 18 să fii aleasă regina balului, la 25 te măriți și până al 32 ai făcut 4 copii. Nici nu trebuie să bifezi ceva pentru că așa face toată lumea. Suntem cerscute cu ideea că vom deveni automat mame, că în mod natural și firesc o căsnicie vine cu unul/ doi copii. Și dacă totuși nu este așa? Și dacă nu vrei?

Este ca și cum ai spune că o femeie fără carieră profesională nu este împlinită. E vorba de alegeri și de ceea simți. Cred că există oameni care sunt făcuți să fie părinți și cei care sunt făcuți să aibă prieteni cu copii. Din păcate n-ai cum să știi în ce categorie de afli până nu ajungi părinte. Cred însă că-ți trebuie un mare curaj, pe care îl apreciez maxim, să spui: nu, nu pot să fac asta, sau nu vreau să fac asta! Nu mă văd în stare să modelez o ființă umană! Până la urmă e cea mai lungă și mai grea slujbă din lume și nu văd de ce să nu-ți evaluezi abilitățile dinainte și să decizi dacă este sau nu pentru tine.

Nu cred că faptul că nu ai copii te face mai puțin femeie, mai puțin împlinită, că te face să fi pierdut ceva în viața. De fapt dacă mă gândesc bine ai pierdut: nopți întregi de nesomn, kilometri de muci, pe cineva care să-ți arunce castronul cu mâncare în față, să se așeze în fund pe jos și să urle ”NUUUU” 🙂

Da, da, știu, nici eu nu-s compeltă pentru că n-am decât unul, pentru că îi dau zahăr, îl las să bea Fanta și să mănânce la Mac din când în când. Și i-am dat și mâncarea cu sare de la un an, și-l las și la TV și la tabletă (adresa ca să chemați protecția copilul o dau pe mesaj privat). Faptul că eu am ales să am copil nu mă face mai bună decât cele care au zis nu sau mai rea decât cele care au 3 sau 4 sau mai mulți

E vorba de alegeri, de alegeri la care toți avem dreptul așa cum avem dreptul să alegem sau nu căsătoria, veganismul, orientarea sexuală, un anumit parcurs profesional sau să stăm acasă să creștem copii și să renunțăm complet la ”ambiții” profesionale. Copilul nici nu te ”împlinește”, nici nu-ți dă ”sensuri în viață” că dacă ar fi așa, expreisa copil abandaonat ar dispărea.

stupid look

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns