VIAŢA DE ZI CU ZI

Ne conectăm și noi?

Mai știți vorba aceea: ”ce-i mâna pe ei în luptă, ce vroiau acel Apus”? Uite așa o curiozitate mă roade și pe mine să înțeleg cum îi ceri prietenia cuiva pe care nu l-ai văzut în viața ta, n-ai schimbat măcar un email sau un sms și nici măcar n-ați trecut accidental unul pe lângă celălalt la o adunare de 1 milion de suflete. Singurul lucru pe care îl aveți în comun este că locuiți în același Univers și vă uscați rufele la același soare.

La facebook mai înțeleg că e prieten cu prietenul lu verișoru lu mătușa lu cumnata de la Tichilești, și i-ai auzit numele într-o bârfă de familie și te macină curiozitatea să vezi ce mai postează, ce poze are, cum arată amanta aia nouă pentru care și-a lăsat nevasta și cei opt copii, sau este actuala prietenă a fostului și vrei să vezi ce are ea și n-aveai tu, etc. Da pe Linkedin? Adică de ce i-aș cere acceptul de conectare cuiva care n-are nicio legătură cu profesia mea, cu care am ceva cunoștințe în comun ,hai să fim serioși există studii care arată că fiecare a cincea persoană este o cunoștință comună, dar slabe șanse să ne și întâlnim vreodată și să vorbim live. Și fac această cerere de conecatre fără măcar să am o poză la profil.

Linkedin este o rețea de profesioniști în care oamenii se conecteză pentru oportunități de afaceri nu ca să afle unde ai fost în vacanță sau ce nume i-ai mai dat pisicii. Da, pot să înțeleg că ceri cuiva acceptul de conectare în speranța că într-o zi te va putea ajuta doar că trebuie ca speranța aceea să fie pe termen mediu cel mult. Avem doar 3000 de cereri de conectare pe care Linkedin ne dă voie să le plasăm, n-ar fi bine să le plasăm înțelept?

Cum te poate ajuta o persoană care lucrează în industria tehnologică, fie el și CEO sau owner de afacere prosperă, dacă tu ești student la medicină? Sau oricum, nu te poate ajuta acum. Și să zicem că treci și peste bariera aceasta și ceri acceptul de conectare cuiva care este total în afara sferei tale de interes. Cum te poți gândi că îți va spune da, dacă tu nu ai poză, sau ai la headline o informație de genul student/profesionist/liber cugetător și nu-i trimiți un scurt mesaj prin care să-i explici de ce din marea de profiluri l-ai ales pe al lui???

Cu toții am crescut în copilărie cu sfatul să nu ne apropiem de straăni. Apoi a venit epoca rețelelor de socializare în care scopul părea a fi chiar acela de a te apropia de străini 🙂 Modelul de business al multor rețele sociale și al Linkedin în special se bazează pe descoperirea și crearea de relații cu necunoscuții. Ați citit vreodata termenii și condițiile atunci cand v-ați creat cont pe Linkedin? Stiați că această mare rețea de profesioniști (dacă Linkdein ar fi o țară ar fi a patra țară ca populație din lume) ne recomandă să nu acceptăm invitații de la persoane necunoscute?

În ultimul timp am început să dau cu încredere delete la cererile de la necunoscuți sau oameni care nu au o prezentare cât e cât a propriei persoane, poză sau sunt total în afara ariei mele de interes. Linkedin e ca o carte de vizită, te vinzi bine sau prost. Partea pe care mulți nu o înțeleg când trimit cereri la întâmplare sete că dacă ot sunt refuzați și marcați ca spam, Linkedin le va considera profilul ca fiind spam și atunci înainte de orice cerere de conectare vor trebui să trimită un email persoanei respective.

Co -fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, a vorbit despre doua tipuri de utilizatori linkedin   ‘Allies‘ si ‘Acquaintances‘. Vă mai aduceți aminte de Circle of Trust? 🙂

circle of trust

Lasă un răspuns