VIAŢA DE ZI CU ZI

Avortul este curaj sau lașitate?

Am văzut de multe ori scena numită avort, în timpul stagiului de ginecologie și ulterior prin prisma ”lucrului” cu ginecologi. M-am întrebat ce anume face o femeie să ajungă aici, să ajungă în momentul în care trebuie să ia o astfel de decizie radicală. Deseori apărea răspunsul: ”păi nu e partenerul potrivit”. Acum aș întreba de unde știe că e băiatul nepotrivit, gândindu-mă la o replică din Dr House: ”cum știi că e omul potrivit? dacă la sfârșit mai este lângă tine”.

Până am rămas însărcinată, la 36 de ani, cuvântul avort nu exista în vocabularul meu. Poate pentru că fusesem educată să-mi asum consecințele faptelor mele și să gândesc înainte să fac ceva, nu să bag apoi gunoiul sub preș, sau poate pentru că sora mea îmi spusese că dacă vreodată simt că nu pot să păstrez un copil să-l fac și-l ia ea. Nu înțelegeam femeile care fac avort, mai ales în zilele noastre când e atât de ușor să eviți acest lucru. Și nu, nu prin abstinență 🙂 Mi se părea o lașitate, alegerea variantei simple.

Am rămas însărcinată în cel mai prost moment al vieții mele, moment în care drumul meu cu tatăl copilului era la o mare răscruce. E ciudat să-i spui unui om: sunt însărcinată, și să te gândești că viața voastră se va așeza pe un norișor roz, când și un drum la supermarket pare o imposibilitate, darămite un drum de-o viață.

Dar viața nu e mereu așa cum o plănuiești. Apariția unui copil în momentul nepotrivit poate crea dorința de fugă a celor doi parteneri implicați. Așa a fost și în cazul nostru. Doar că nu am fugit împreună, ci separat. Am considerat mereu că femeia este cea îndreptățită să joace rolul victimei aici, că ea are două voturi și nu doar unul în decizia asta.

Au trecut lunile, fiecare stând în bula lui și așteptând ca celălalt să facă primul pas. E ciudată presiunea celor din jur care cred că înțeleg mai bine trăirile tale decât o poți face tu, sau care încearcă să aplice experiența lor peste a ta.  Da, aveam senzația că nu există persoană în ai cărui ochi să nu citesc întrebarea: tu chiar vrei să faci un copil singură? Ești nebună? Fă avort!

E greu să decizi dacă poți sau nu să mergi mai departe singur, să te arunci în gol cu capul în jos când toate instinctele, toate cunoscutele ecuației îți spun că e un drum presărat cu suferință. Auzeam încontinuu încurajarea: o să faci altul la momentul potrivit! Oare? Oare o să uit vreodată? Oare o să pot vreodată să stau la masă cu copiii mei și să nu mă gândesc că e unul mai puțin? Am să mă mai pot privi în oglindă fără ca din partea cealaltă să mă întrebe o voce: de ce la mine ai renunțat și pe el/ea/ei i-ai păstrat?

Soarta îți scoate uneori în cale cei mai neașteptați oameni și într-o zi am întâlnit pe cineva, complet necunoscut, care mi-a spus că pe oameni nu-i judecăm după o singură faptă. Dar ce mi-a rămas în minte a fost:  Dar dacă atunci când ești în luna a opta sau când are copilul un an el dispare sau moare, ce faci? Omori copilul? Pentru că nu poți singură? Pentru că nu e drept și corect să porți doar tu povara asta? Pentru că ești furioasă pe el? Pentru că e un laș? Pentru că nu vrei să te mai lege nimic de el? Pentru că nu vrei să ai restul zilelor în fața ochilor tăi figura lui? Pentru că vrei să-l ștergi de pe fața pământului, pe el și orice amintire despre el?

Astăzi pot să înțeleg femeia care se află într-o relație serioasă, care e pe panta descendentă, și se gândește la avort. Nu pot însă să înțeleg femeia care mai rămâne alături de un bărbat care îi cere să facă avort așa cum nu pot să înțeleg femeia care se află în relații pasagere și consideră avortul o metodă contraceptivă.

avort_2Sursa foto: pexels.com

Un gând despre „Avortul este curaj sau lașitate?

Lasă un răspuns