VIAŢA DE ZI CU ZI

De ce dacă ești vestit trebuie să fii porc?

Astăzi am mai pierdut o bucată din respectul pe care îl purtam unei anumite profesii. Am vrut să nu scriu despre acest lucru dar am băut ceva și au început degetele să alerge singure pe taste 🙂 Din 2003 lucrez cu medici, cu tot felul de medici: rezidenți, specialiști, profesori universitari, tineri, vârstnici, medici din mediul rural, medici din mediul urban cu specialitate chirurgicală sau medicală.

Știu, o să-mi spuneți că relația de business nu este relevantă. Ba da, căci cine se purta frumos cu partenerul de business se purta și cu pacienții, cine nu, nu. Dintotdeauna au fost medici care, pardon my french, au considerat că dacă au ajuns spre vârful ierarhiei le-a crescut o pereche de coaie și singurul scop al existenței noastre, muritorii de rând, este să îngrijim coaiele augustei lor persoane.

Mi-e greu să înțeleg de ce același om te tratează ca pe o cârpă de șters pe jos în sistemul public și își schimbă total atitudinea în sistemul privat. Mi-e greu să înțeleg de ce un medic tratează un pacient ca pe o cârpă. Nu, nu sistemul este cel bolnav ci oamenii din el. Nu-mi spuneți că vine ministrul sănătății și dă ordin ca pe secția de neurochirurgie copii, micuții să fie internați FĂRĂ PĂRINȚI, iar accesul părinților să fie limitat la două ore pe zi!!! Aș întreba un doctor d-ăsta dacă și-ar lăsa copilul de 5 ani singur și speriat să fie operat pe creier și să o vadă pe mă-sa două ore pe zi! Ceva îmi spune că nu.

Păi îi operăm pe cap și să nu riscăm infecții. Păi poate dacă nu s-ar mai fura prin spital și s-ar spăla și dezinfecta cum trebuie n-am mai avea grija infecțiilor? Numa zic. Nu dau iar exemplul spitalelor din Germania ci dau exemplul celor private din România unde nuș cum naiba dar ale naibii bacterii le ocolesc. Cred că e magie la mijloc, altfel nu-mi explic. Probabil că ăștia de la privat îl au pe Gandalf angajat. Aici nu mai e nevoie să bagi pacientul ca la închisoare, nu mai e nevoie să te îmbraci în costum de carantină când îl vizitezi și nici nu se mai supără nimeni că stai toată zua. Deci se poate!!

Nu sistemul este de vină când un medic spală pe jos cu un părinte care a avut tupeul să aleagă cea mai bună variantă pentru copilul lui, și să meargă în străinătate! Ce te face să te crezi atât de sus, de mândru, de Dumnezeu încăt practic să refuzi să tratezi un copil care se prezintă în urgență la neurochirurgie? Nu, n-a venit să-și înlocuiască silicoanele sau să-și mai verifice botoxul, a venit să-l salvezi, de la moarte, nu de la un botic nereușit de rățușcă.  Ce te face să fii atât de îngâmfat încât să arunci cu noroi pe orice alt coleg al tău, sub pretextul că este un produs de marketing?

Pot să înțeleg supărarea medicilor când pacienții aleg clinicile de peste hotare, înțeleg că nu le place să nu fie pacientul doar al lor și să ”împartă”  managementul terapeutic cu niște străini, sau să facă ei treaba ușoară și ceilalți treaba grea, dar întreb și eu ca blonda, de ce să stau aici? Ca să mă umilească niște ființe, căci nu le pot numi oameni, care by the way sunt plătite din taxele mele? Poate că dacă știau să se poarte ar fi primit încrederea să fie ei șefii echipei terapeutice. Dar cum ar putea un om cu mintea înteagă, un părinte disperat, să aibă încredere să lase un astfel de personaj să se bălăcească în creierul copilului lui?

De ce oamenii pleacă să se opereze în străinătate? Pentru că dincolo de aparatură sau artă medicală, există OMENIE, există grijă față de confortul pacientului! Nu e doctorul pe primul loc, ci pacientul. Toată lumea este conștientă că nu ești în spital de plăcere. Mă plcitiseam astăzi pe acasă și am zis ia hai să mă operez eu oleacă pe creier să fac lucrurile mai interesante!

Astăzi mi-e scârbă! Atât!

kindness

Sursa foto: pexels.com

 

Lasă un răspuns