VIAŢA DE ZI CU ZI

Viața cu bonă – operă în cinci acte

Cinci acte pentru că cinci bone am avut în primul an de viață al copilului. Toate sunt vii și nevătămate la fel și eu, după patru ani de terapie continuă ca să scap de sechelele pe care mi le-au lăsat. Sincer vă spun visam noaptea cum le omor, pe rând pe câte una, și pe urmă apar la știrile de la ora cinci. Da, vedeam și o urmă de celebritatea la sfârșitul visului :p

De fiecare dată când ziceam că gata, am scăpat de una și am nimerit alta mai bună, planurile mi se dădeau peste cap. Am avut bone din prima zi de viață a copilului deoarece alt ajutor nu aveam și am ajuns inclusiv la bonă internă. Numa când îmi aduc aminte cum era să vorbesc în șoaptă în baie la mine în casă și mi se zbate ochiul.

freedom_pexels

 

Când a plecat bona internă m-am simțit ca în prima zi când am plecat de la părinți, liberă. Strigam FREEEDOM, peste tot. Parcă am întinerit cu 10 ani atunci, când în sfârșit puteam să umblu și eu în chiloți prin casă și să vorbesc la telefon cât de tare vreau eu, și din ce cameră vreau eu. Să stai cu cineva străin în casă este un sentiment îngrozitor. Da, au fost și avantaje că poți pleca și veni oricând și ea a fost foarte ok cu copilul, l-a învățat foarte multe.

Doar că domne îi plăcea femeii ăsteia să mănânce, ceva de speriat! La un moment dat mă gândeam că nu pot să câștig suficient cât poate ea să mănânce. Aaaa, și în fiecare săptămțnă se jura că începe cura de slăbire…cu ceai de crușin și ceaiuri diuretice așa că primele două nopți stătea numai pe la baie. După asta o imploram să renunțe că-i stă bine așa garsă și-i promitema două ciolane de porc drept ofrandă 🙂

Una a stat două zile și a plecat zicându-mi :”aaaa, păi n-am știut că vreți să stau cu copilul și să fac mâncare, credeam că doar așa să-l scot la plimbare puțin”!!! Tot bonă internă by the way!

Ultima însă mi-a pus capac. Asta a reușit în 8 luni să mă convingă să nu mai văd bonă câte zile oi avea și să dau copilul la creșă. Avea femeia asta o nesimțire ieșită din comun. Nu o selectasem eu, ci mă bazasem pe familie, iar ea credea că e venită la spa. Mi-am pus camere pentru această aventură și am făcut din casa mea Big Brother. Nu vă puteți imagina câte vezi pe cameră că se petrec în timpul zilei la tine în casă!!! Dar când m-a furat fir-ar ea să fie nu știu cum s-a ascuns și ce a făcut că pe camere n-a apărut clar.

Da m-a furat, a distrus tot ce se putea distruge dintre bunurile copilului, mi-a arunct în față că ce dacă a ”pierdut” o brățară de vreo 1000 lei, doar n-o să facă infarct pentru asta, se mai întâmplă. Da, pe banii și bunurile altora se mai întâmplă!

Asta era nimic dacă măcar ar fi avut grijă de copil sau s-ar fi ocupat de ceva prin casă. Dar nuu, că era o domană, ea nu făcea curat și nu călca. Așa, de parcă îmi făcea o mare favoare îîi făcea de mâncare. La un moment dat chiar m-am simțit vinovată că nu stau noaptea până târziu să-i fac de mâncare să nu se obosească mititica când vine a doua zi!

Și după ce-și rupea din suflet și făcea o ciorbă se așeza linișită pe canapea și se uita în oglindă în timp ce-i împingea copilului jucăriile cu piciorul.  Să vă mai povestesc de lingura băgată în gura ei și pe urmă a copilului? Ăsta a fost punctul când n-am mai rezistat. Am plecat de la servici și am dat-o afară. Ce jignită s-a simțit că nu am încredere în igiena ei :))). Și uite așa a ajuns copilul la grădi de la 1,6 luni pentru că nu m-am mai simțit în stare să mai fac o încercare.

baby

Ce am învățat dacă ar fi să fac un nou casting

 1. Țin cont de mediul din care vine și de pregătirea ei și să decid de la început ce vreau: un suflte bun și mămos care să se poarte ca o bunică și cu focus maxim pe nevoile primare? Vreau guvernanta germană? Vreau pe cineva care să facă și menaj? Acum aș merge în primii doi ani pe prima variantă: un suflet mămos și cald chiar dacă subiectul se mai ceartă cu predicatul
 2. Recomandare, recomandare, recomandare. Unde a lucrat și nr de telefon al familiei/familiilor să vorbesc cu ei. Bona internă mi-a adus din start datele de contact ale celor două familii la care lucrase 15 ani în turcia. Experiența ei cu copii și de bonă internă a fost clar vizibilă. Acum nu aș mai lua pe cineva care nu a mai muncit sau care refuză să-mi dea recomandare. Cu ultima mea bonă m-am întâlnit în parc și tremura toată de frică să nu vină mămica la care era acum să stea de vorbă cu mine.
 3. O listă clară cu ce este voie și ce nu din prima zi și n-aș mai lăsa de la mine când s-ar face greșeli. O greșeală iertată este des repetată, cam ăsta este sloganul lor.
 4. Program, program, program clar și detaliat de la început. Aș pune răul în față și m-aș înțelege cu ea pentru program extins chiar dacă n-aș avea nevoie de la început. Dacă se învață cu program scurt, greu se mai dezvață 🙂
 5. Niciodată, dar nicodată nu i-aș da drumul când aș veni acasă, dacă programul ei nu s-a terminta entru că pe urmă li se urcă la cap și li se pare normal să plece mai devreme
 6. Un set de analize minime, plătite de mine, la începerea lucrurlui: exudat naso-faringian, examen coproparazitologic. Cine nu vrea nu intră la preselecție
 7. Program clar al copilului pe frigider, fără să o las să-și dea frâu liber imaginației și să inventeze
 8. Camere de supraveghere din prima zi 🙂
 9. Regula de aur: nu îi dă nimic copilului fără să mă întrebe!!!! nici măcar un covrig! De ce? Pentru că libertatea de a decide ce îi pot da e face să-și aroge drepturi depline pe orice și de la un covrig ajungem la medicamente!
 10. Prozac, mult Prozac pentru mine :)))). Era un banc cu Prozac-ul: ”domnu doctor și dacă-l iau îmi trece? Nu, da nu-ți mai pasă” 😛

Așa că dacă vreți bonă, nervi tari, pastile multe și rugăciuni. Iar cei care aveți părinți care vă ajută….ridicați-le un altar 🙂

baby crying_pexels

Sursa foto: pexels.com

8 gânduri despre „Viața cu bonă – operă în cinci acte

 1. De-asta nu am avut eu încredere, nervi, putere sa iau bona nici la primul nici la al doilea copil. O fi greu si rău la creșă dar parca e mai bine decât cu o duoamna cu pretenții care poate nici nu se spala pe mâini când intră în casă din parc, care nu prea știe să vorbească corect, care se uita chiorâș daca întârzii, căreia i se pare că o jignești daca ii ceri lucruri minune sau îți permiți să îi spui ce vrei și ce nu vrei sa facă pentru copil, nu pentru tine….
  Cam asta e! Nu cred că avem bone specializate doar femei care nu își mai sărac de munca pentru că au o vârstă și doar aici sunt acceptate. Foarte greșit! Educația unui copil ar trebui sa fie cea mai importanta la fel că ai sănătatea. Bona ar trebui sa fie persoanele care sunt destul de in putere, care au o anumită educație, care știu jocuri /activități ce stimuleaza copiii și cărora le plac copiii….hai că m-am întins dar subiectul asta e tare sensibil pentru mine.

  1. Se găsesc și bonele alea bune doar că cer cât jumate din salariul tău și când pui în balanță tot mai bine e la creșă din toate punctele de vedere.
   Dacă ar fi doar spălatul pe mâini și vorbit incorect, dar au niște pretenții, zici că au trei universități😂😂😂

 2. Si eu am avut bona si nu a mers. Am mai incercat cu doua si nu am trecut de prima saptamana. Apoi am incercat la gradinita (grupa baby de la 1 an si 1 luna) si a fost mult mai bine si pentru mine si pentru copil. La al doilea nici nu o sa ma obosesc sa caut bona, o sa caut o menajera care sa ma ajute cu cat mai multe treburi prin casa.
  P.S. Ai cateva inversari de litere sau litere lipsa, probabil de la tastat in viteza.

 3. Eu am patit asa cu „doamnele” care fac curat. Una mai lenesa ca alta.
  Daca de asta nu gasesc,d’apoi bona? Lasa ca stau eu, e greu fara ajutor, dar macar nu imi fac nervi inutil.

Lasă un răspuns