VIAŢA DE ZI CU ZI

Ce nu înțeleg stăpânii de câini

Accept că suntem diferiți, că ne plac lucruri diferite dar ceea ce nu înțeleg iubitorii de câini este că nu sunt o persoană mai rea și ei mai buni doar pentru că nu pup în bot orice potaie care-mi iese în cale și ocazional îmi mai scapă câte un ”luate-ar hingherii bubico”. Da, nu-mi place să mă lingă câinii pe mâini, nici măcar cei care sunt în posesia rudelor sau a prietenilor și nici nu voi sta zilnic cu câinele în brațe sau să-l mângâi dacă într-o zi voi avea unul.

dog_pexels.com

N-am nicio problemă cu câinii, eu urăsc pisicile, cu toate acestea nu pot să spun că sunt genul Brigitte Bardot. Câinii îmi plac de la distanță, nu înțeleg posesorii de câini în apartament cum nu-i înțeleg pe cei care au câinii de poșetă.Dar este alegerea lor și nu mă împotrivesc atâta timp cât nu interferă cu viața mea. Da, nu-mi face o plăcere deosebită duhoarea de potaie nespălată în lift, uneori asezonată cu ceva pipilică și aromă de răhățel cu un pic de căcuță, dar accept preferința lor, așa cum îi accept pe cei cărora nu le plac copiii.

Însă iau foc atunci când cred că siguranța mea sau a copilului este pusă în pericol de cel mai bun prieten al omului. În general mă feresc de câini mai ales de cei necunoscuți dar nu pot să mă abțin când văd nesimțirea stăpânilor lor. Ieri treceam cu copilul pe triciclete pe un trotuar circulat din cartierul nostru. În fața mea o doamnă peste 60 de ani, bine îmbrăcată care mergea ușor adusă de spate, semn că la o adică nu putea să-i bată recordul lui Carl Lewis. Doamna ținea nonșalant în mână o lesă.

Partea interesantă este că la celălalt capăt al lesei nu era atașat câinele, care era lăsat liber să se bucure de vară și aer curat. Și câinele nu era chiar Bubico ci un dog german destul de zdravăn și de tânăr care a ciulit urechile la trecerea noastră făcând să-mi crească pulsul. M-am oprit să-i explic stimatei doamne că așa dulău nu trebuie lăsat fără lesă sau fără botniță pentru că în nici un caz ea n-ar putea să-l stăpnească dacă i s-ar pune nălucile. Răspunsul halucinant:

  • ei, e blând , toată lumea îl cunoaște
  • uite cucoană că eu și băiatul meu nu-l cunoaștem și nici nu vrem. Până la vârsta asta ar fi trebuit să știți că sunteți OBLIGATĂ să țineți câinele în lesă când ieșiți pe afară!
  • dar e vaccinat doamnă
  • aaa, mă simt mult mai bine că o să mă muște un câine vaccinat. Gata, m-am liniștit

Eu am vorbit, eu am auzit. A schițat un gest de a merge după câine, care evident a fugit într-un ritm pe care ea nu-l putea egala. Lămuriți-mă și pe mine, care e chestia cu câinele liber din lesă? Dacă îți este așa de milă de el de ce naiba ți-ai luat ditamai dulăul la bloc? Nu se bucură de aer la fel dacă este în lesă sau slobod? Nu poate face caca pe toți stâlpii dacă este în lesă? Ai tu ca stăpân nevoie de adrenalină, vrei să vezi dacă poți să-l iei din beregata unui nevinovat trecător?

Dragi stăpâni de câini, înțeleg că vă doare la dos dacă pe mine mă mușcă patrupedul vostru, ba chiar vă asigurați astfel că știe să o facă dar nu vă e teamă că fuge? Că prețiosul vostru companion ar putea să simtă atât de puternic gustul libertății și să vrea să plece? Și vă rog nu mi-o serviți pe aia cu dresajul că mă apucă râsul. Cam 10% din câini sunt dresați. Și, educați sau nu, câinii, ca orice ființe, chiar și cele umane, sunt supuși imprevizibilului.

dog leather leash

De aceea există o lege care vă obligă să îi țineți în lesă în spațiul public care nu este special amenajat pentru ei și să le puneți botniță dacă sunt într-o anumită categorie.

Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al câinilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum si în partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti în lesa de catre o persoana care îndeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1). în locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevazuti în prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa”. (OUG 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, republicata. Ordonanta de urgenta nr. 55/2002 republicata 2014)

Sursa foto: pexels.com

 

2 gânduri despre „Ce nu înțeleg stăpânii de câini

  1. Hai ca aia cu vaccinatul a fost tare. Asa zic iubitorii de animale si despre comunitari. Sunt vaccinati. Asa, si? Nu mai musca? Ma doare mai putin daca ma musca? Oricum, nesimtirea batranilor pe mine ma lasa perplexa.

    1. Eu așa înțeleg, că dacă e vaccinat te doare mai puțin când te mușcă și în realitate îți face o favoare căci la mușcătură bagă și medicamente în tine😉

Lasă un răspuns