VIAŢA DE ZI CU ZI

Bă, nu-i așa că e mișto?

Sunt rea. Da, uite, recunosc cinstit și cu mâna pe inimă, dar greșeala recunoscută este pe jumătate iertată. Mai zic încă o dată, sunt rea. Deci am recunoscut de două ori și atunci sunt iertată complet :). Sau poate nu?

Dar nu e vina mea. Eu în realitate nu fac nimic ci doar observ ce se întâmplă în jurul meu și din observația aceasta îmi vin idei/răutăți :). De exemplu am observat că îmi place limba română vorbită corect și literar. Mda, am un fetiș cu limba română literară care mi se pare absolut minunată. Ia ziceți voi în ce altă limbă ați putea să mai spuneți ”cuibar rotind de ape” ?

Oare cum ar suna asta în cartier în Rahova? ” bă, am văzut o găleată mișto rău care învârtea dăcât niște apă”. Eee, parcă altfel vezi viața când auzi ceva ”atât de mișto”. Pentru că da, acum lucrurile sunt mișto, oamenii sunt mișto, întâmplările sunt mișto! Nu`ș ce Dumnezeu s-a întâmplat cu acest cuvânt, care atunci când eram eu mică era considerat apanajul unei minorități, că s-a reinventat atât de puternic, încât dacă nu-l folosești nu exiști social. Căci din păcate cuvântul nu se folosește doar în Rahova, în spatele blocurilor.

pexels-photo-style_2jpg

Nuuu, este utilizat printre oamenii cu muuultă școală și la așa-zisele adunări cu ștaif. Și musai trebuie însoțit de ”bă”. Dacă nu ai aceste două cuvinte în vocabular, și nu le utilizezi la fiecare a doua exprimare, ți-ai ratat complet existența. Degeaba te-au trimis părinții la școală, degeaba te-ai plimbat prin lume dacă nu vorbești cu ”bă” și cu ”mișto”. Frecvența de utilizare a celor două cuvinte este o măsură clară a modernismului tău. Nu contează cum ești îmbrăcată sau cum îți stă părul, ce alte cuvinte mai spui sau dacă mai spui. Vrei să fii cool, modernă, actuală, trendy? Păi ”bă” ce mai aștepți? Că doar ești o fată ”mișto”.

Fashionable girl with old camera

Și publicul? Publicul îți soarbe cuvintele căci emani trend și stil prin toate vorbulițele rostite. Știu, știu m-am născut în secolul trecut și nu pricep cum este să fii modern, să te exprimi pe limbajul publicului, să fii popular și apropiat de oameni. Doar se știe că dacă vorbești cu dvs zice lumea că ești îngâmfată și faci ”pă” deșteapta. Întrebarea este de care oameni vrei să fii apropiat, unde vrei să ai popularitatea la cote maxime? Printre ăia care n-au reușit să dea jos amprenta ”dă” cartier?

Ce te faci dacă adunarea chiar este din genul înțepat și simandicos care știe că a vorbi cu ”bă” – femeie sau bărbat nu contează ce ești- este bădărănie maximă, că mișto are și sinonime și că dacă abuzezi de el în forma pură denotă un vocabular mai sărăcuț și diplomele ți le-ai luat de pe net la ofertă. Se cam duce pe copcă popularitatea :P. Ia imaginați-vă cum ar suna un compliment către Regina Angliei: ”bă mamaie, da ce ochelari mișto ai” 😛

pexels-photo-style

Hai trăiască limba română și sperăm că va vedea și zile mai bune. Bă, io dăcât atât am vrut, să fac mișto de dulcele grai de cartier 🙂

Sursa foto: pexels.com

 

 

 

4 gânduri despre „Bă, nu-i așa că e mișto?

  1. Dar despre „se merită”, „nicio” şi „niciun”, ce spuneți? Mie una îmi zgârie retina. O fi din cauză că sunt născută „decât” la câțiva ani după mijlocul secolului trecut? Te pomeneşti că o fi vreo boală a acelui secol corectitudinea asta gramaticală!?

    1. Cred că e o boală :)))). Să nu-l uităm pe ”face sens” :). ”Nicio” și ”niciun” au fost reabilitate de gramatica românească și se utilizează așa cum ”sunt”, care era incorect când am învățat eu, acum este regula :). Sper doar ca ”decât” să nu devină vreodată norma gramaticii 🙂

Lasă un răspuns