VIAŢA DE ZI CU ZI

Cum am ajuns să scriu despre fericire și divorț în aceeași propoziție

Am fost provocată să scriu despre fericire.

M-a cucerit cu un banc, un banc despre doi copii: unul optimist și unul pesimist care își desfac darurile în dimineața de crăciun și optimistul, care primește o balegă, caută fericit calul. Mi-a plăcut atât de mult bancul încât l-am luat de bărbat pe povestitor crezând că o să râdem o viață întreagă :).  Nu, nu o să scriu despre fericirea nebună pe care am trăit-o după momentul ”I do” căci câteva bancuri și un an mai târziu am divorțat.

divort

N-a fost să fie căci, ori n-avea el destule bancuri pregătite ori eu mi-am schimbat gusturile. Cred că m-am măritat crezând că știe bancuri pentru o viață dar amândoi eram pregătiți pentru un drum scurt. Așa că o să scriu despre fericirea de după divorț. Mda, hai, dați frâu liber imaginației cum mi-am făcut de cap, m-am destrăbălat și am dat în cap instituției căsătoriei. O să vă dezamăgesc teribil.

Nu m-am pus pe distracție pe principiul cui pe cui se scoate ci, m-am pus pe autoanaliză. Cum naiba de n-am mai râs la bancurile lui? Cum de ”pentru totdeauna” a durat atât de puțin? S-a comprimat timpul? Urma să avem mormintele alăturate precum Catherine și Heathcliff, cum am ajuns să fim îngropați separat? Trebuia să avem o poveste de spus la nepoți. Ce s-a rupt? Când s-a rupt primul fir și n-am văzut? Unde mă uitam de am văzut doar atunci când gaura era mult prea mare ca să o mai pot coase?

Când divorțezi începe un proces anevoios de înțelegere a ta, pentru că este foarte dificil să accepți că undeva ai eșuat: fie când ai ales persoana, fie când n-ai știut să o ții lângă tine. Oricum ar fi, divorțul vine cu niște introspecții adânci asupra propriei ființe, dacă vrei să înveți ceva din ce ți s-a întâmplat, și pentru asta cobori până pe fundul prăpastiei, stai o perioadă acolo și apoi începi să urci. Partea nasoală e că timpul nu este egal în călătoria asta. Cobori cu viteza navetei spațiale, timpul parcă stă în loc acolo jos și urci cu viteza melcului

La un moment dat o prietenă m-a întrebat cu ce am rămas după divorț. Păi mașina de spălat, mixerul de la cununia civilă, niște seturi de farfurii. Sistemul audio l-a luat el:) 🙂 :). Nu, nu o să vă spun o frază care să vă schimbe existența căci n-am învățat absolut nimic despre bărbați, relații și căsătorie. Am învățat doar despre mine, și acum știu, nu intuiesc, nu presupun, ci știu, ca într-o teoremă matematică, faptul că I can take a trip to hell and return safely!

happy_pexels

Cu asta a venit și fericirea. Fericirea că pot să mă uit în oglindă și să mă plac așa cum sunt, imperfectă, incapabilă să fac alegerile potrivite. Fericirea că în sfârșit am devenit chirurg, chiar dacă de inimi frânte. Da, pot să cos o inimă la loc atât de bine încât să funcționeze ca nouă, și să fie capabilă să se mărească din nou la dimensiuni pantagruelice cu infuzia potrivită de iubire.

Fericirea că pot. Pot să fac orice, atâta timp cât îmi propun, pot să o iau de la capăt, pot să văd soarele chiar și printre nori, POT. Da, am schimbat aș putea cu pot. E o doză de fericire și în asta. Știu că pare ciudat dar divorțul m-a învățat să fiu fericită fără să am nevoie de altcineva, fără să aștept să se întâmple într-o zi, ci aici și acum, fără condiții, fără…. M-a învățat să fiu fericită că oricând și oricum pot să adun bucăți și să reconstruiesc un alt întreg. Știu că nu poate să plouă veșnic și știu să aștept soarele.

Fericirea? Să știu să-mi doresc ceea ce am deja: doi ochi frumoși, o cană de cafea, o poveste doar a mea, un gest, un cuvânt grăbit, o dimineață în care sunt eu 🙂

happiness_pexels

P.S. Divorțul meu a fost în paleolitic so, don’t jump to conclusions 🙂

Sursa foto: pexels.com

Un gând despre „Cum am ajuns să scriu despre fericire și divorț în aceeași propoziție

Lasă un răspuns