GÂNDURI BLONDE

Puișor, pe cine iubești tu mai mult?

Vă mai amintiți întrebarea aia absolut stupidă pe care o primeam când eram mici? ”Tu pe cine iubești mai mult, pe mami sau pe tati?”. Întrebare care făcea auditoriul să-și țină respirația, pentru că evident spectacolul era cu public, și care oricum avea răspuns subînțeles: dacă erai fată trebuia automat să spui cu un zâmber larg pe față și ceva pisicieală: pe mama, iar dacă erai băiat spuneai bărbătește: pe tata. După acest moment fabulos  ”adrisantul” întrebării râdea satisfăcut de faptul că i se confirmaseră bănuielile, că tu ai înțeles exact cum stă treaba în cușcă, care este orânduirea socială și că nici prin cap nu ți-a trecut să spui ”pe amândoi la fel”.

N-am înțeles niciodattă de ce te mai întrebau dacă ei oricum știau care este răspunsul, căci era o întrebare simplă la care doar 1% erau atât de fraieri încât să riște să greșească răspunsul. Dacă făceai corect la această ”lucrare de control a sentimentelor” primeai un mare premiu: TOATĂ lumea de apuca de obrăjori și ți-i rotea de ziceai că-s elice, iar cucoanele se simțeau și datoare să-ți plaseze una bucată pupătură cu ruj pe frunte, pentru a-și arăta aprecierea față de istețimea ta. Căci da, doar prost să fii să spui ”nu știu, nu m-am hotărât încă, îi mai evaluez, niciunul nu m-a convins, sau să inversezi părinții”. 

copil intrebator

Eu aveam o plăcere perversă să le spun ”pe tata”, micuțelor curioase care nu puteau să doarmă noaptea de grija asta, cum îmi part eu iubirea pentru genitori. Domne`, cred că dacă le dădeam cu vitriol în față nu se opăreau așa. Pentru că imediat începea o întreagă pledoarie prin care mi se explica cum nu se cade ca o fetiță educată ca mine să iubească mai mult un bărbat, care mai era și tată pe deasupra. Îmi pare tare rău că nu eram foarte isteață pe atunci, da, m-am născut blondă, să le spun că îmi doresc din suflet să iubesc un bărbat și că și mama a făcut la fel altfel ele n-aveau cui să-i piseze creierașii!

Pe cuvânt dacă îmi trecea prin cap că trebuie să împart procente de iubire între părinți sau că ar conta dacă unul are 0,000001% mai mult la un moment dat. Evident că dacă mă întrebai în adolescență când nu mă lăsau să merg la ”bairam” (da, așa se zicea pe vremea mea) și să stau până la 12 noaptea îți spuneam că nu-i iubesc pe niciunul. Ba din contră, îi urăsc pentru că îmi strică viața și viitorul. Când era vorba de accesul la mașină sau ieșit cu băieții, clar îl uram pe tata, care brusc n-avea somn când ieșeam și eu la un film și o plimbare de seară. Când era vorba de rujuri, rochii și acces la coafor, clar o uram pe mama.

Dar la vârsta aia oricum nu te mai întreba nimeni, căci era datoria ta sacră de adolescent să te revolți împotriva părinților și să consideri că sunt cei mai prăfuiți și mai înapoiați dintre toți. Te mai luau doar ăia ai căror părinți veneau în liceu la școală să vorbească cu profesorii, să afle cum se descurcă ”puișorul”.

Când ești copil însă îi iubești pe amândoi la fel, dacă evident trăiești într-o familie normală. Dacă unul e dus cu sorcova sau cu vecina/vecinul de la cinci și-ți zice ”dear” pentru că oricum a uitat cum te cheamă, curiosul întrebător ar trebui tratat pe termen lung la psihiatrie. Deși ar fi cool să-i răspunzi că pe mama vitregă că-ți dă bomboane și te strânge afectuos la piept 😛

Nu m-am gândit vreodată că fi-miu ar trebui să iubească pe unul dintre părinți mai mult și pe altul să-l pună pe lista de așteptare până ia note bune la purtare. Evident că atunci când unul îi face mai multe mofturi decât celălalt, sau stă mai mult cu el urcă brusc în sondaje. Copilul te iubește din start, fără să faci ceva bun sau rău, fără să lupți să-i meriți iubirea sau să ai niște caracteristici care se încadrează în grila lui. Se naște cu iubire pentru tine și când deschide prima dată ochii și te vede, gata l-ai cucerit fără să mai faci nimic. Trebuie doar să clădești pe iubirea asta implicită și necondiționată și să o menții, pentru că, deși greu, poți să o pierzi!

family_pexels

Sursa foto: pexels.com

 

 

2 gânduri despre „Puișor, pe cine iubești tu mai mult?

Lasă un răspuns