VIAŢA DE ZI CU ZI

Că tot ne luăm haine noi de iepuraș, câte toxine avem în dulap?

Cu toții știm ce înseamnă mâncare sănătoasă, cum să mâncăm corect și care sunt alimentele „nedăunătoare din frigiderul nostru”. Dar cât de sigur este șifonierul vostru v-ați gândit vreodată? Ce toxine aveți ascunse în dulap?. Exact anul trecut de Paște am văzut pe discovery un documentar despre industria textilă, documentar care avea în focus felul cum sunt vopsite hainele, în special în fabricile din India și Bangladesh. Bangladesh este al doilea cel mai mare exportator mondial de haine, având în același timp cele mai mici salarii din această industrie.

blugi.jpgLăsând la o parte faptul că în fabricile de textile lucrează copii în niște condiții de lagăr (lucru care te face să te revolți), după acel documentar am început să fiu pentru prima dată atentă la etichetele hainelor dincolo de compoziție și instrucțiuni de curățare. Doar că vârsta își spune cuvântul și „made in….” scrie al naibii de mic și în locuri ascunse pe etichete și uneori abia acasă, folosind lupa am aflat proveniența. Nu vă pot detalia fețele vânzătorilor când returnez produse doar ptr că sunt făcute în India sau Bangladesh 😉

Am exclus hainele colorate de la H&M, Mango. Zara, Lidl, Lacoste și Ralph Lauren și multe branduri de copii. Asta mi se pare cel mai grav, că hainele de copii sunt vopsite cu acele toxine. Sunt prieteni care îmi spun că sunt nebună și cred în orice prostii de la TV. Oare?

Zilele trecute am luat o pereche de colanți pentru copil și în mare grabă nu m-am uitat pe etichetă. A îmbrăcat copilul colanții la hockey și când i-am dat jos picioarele lui erau albastre. Și să nu-mi spuneți că a ieșit vopseaua de la transpirație  că tot nu e în regulă. Evident erau făcuți în bangladesh și la fel de evident au aterizat în coșul de gunoi.

Aveți mai jos câteva articole și două filme despre felul cum sunt vopsite hainele în unele țări din Asia, țări care rerezintă mare parte din industria textilă mondială, și impactul vopselurilor asupra sănătății purtătorului, ca să nu mai vorbim despre impactul asupra sănătății lucrătorilor. În Suedia există medici specializați în diagnosticarea bolilor care pot apare ca urmare a expunerii la toxinele din textile (în special probleme renale și dezechilibre hormonale)

Din păcate nu vorbim doar de branduri mai ieftine (găsiți aici raportul complet greenpeace) care au ales să-și mute operațiunile din Europa (unde anumite tipuri de vopsele au fost interzise) în Asia, unde încă nu există reglementări legate de vopseluri și astfel se pot utiliza unele periculoase pentru sănătate care duc la costuri de producție mai scăzute.

Vă las pe voi să trageți concluziile și să decideți dacă vreți sau nu să cumpărați anumite haine. Dar măcar pentru copii încercați să mergeți pe textile albe sau vopsite în culori cât mai deschise și eventual să evitați anumite țări. Știu că, necumpărând haine din țările menționate, lipsim de minimul necesar pentru o viața să zicem decentă niște bieți copii. Dar sunt egoistă și mă gândesc întâi la sănătatea copilului meu! Poluarea creată de industria textilă în Bangladesh;

Acordați 50 de minute din viața voastră să vedeți filmul  Made in Bangladesh și încă 10 să vedeți un documentar din vopsitorii Toxic Tanneries in Bangladesh; fabrica

Surse foto: shutterstock.com

2 gânduri despre „Că tot ne luăm haine noi de iepuraș, câte toxine avem în dulap?

Lasă un răspuns