VIAŢA DE ZI CU ZI

Ce-i treaba măgarului de unde beau oile apă?

Când eram eu copil eram băgăcioasa șefă. Orice se întâmpla hop și eu să pun întrebări și eventual să-mi dau și cu părerea. Ei, dar de fiecare dată când îmi băgam coada în treaba altcuiva tata îmi servea aceeași replică:” nu-i treaba măgarului de unde beau oile apă”. Eu am rămas cu chestia asta în minte și nu mă bag în treaba altor oameni. Chiar nu mă interesează cine ce face dacă nu e în cercul meu apropiat

Doar că nu e la fel la toată lumea. Ba chiar deloc. Știți că la noi la români oriunde te duci e unul care are un sfat, pe care clar nu l-ai solicitat, și care ar fi făcut cu totul altfel decât faci tu și în consecință mai bine. Dacă te chinui să parchezi mașina vine unul și-ți zice că nu trebuie să iei atât de mult stânga sau dreapta sau te întreabă de ce te uiți doar în oglinzi și nu pui mâna pe spătarul scaunului din dreapta (sigur știți faza asta de parcare cu spatele 🙂 ) Dacă ești femeie la volan claaar trebuie să te pregătești mental pentru o tonă de sfaturi și opinii despre condus.

Dacă te duci la biserică vine sigur o babă care-ți spune că trebuia să aprinzi lumânarea altfel, că ai rupt cu doi mm mai mult din capătul cu fitil, că n-ai respectat distanța dintre lumânări sau că n-ai avut o privire prea cucernică la intrarea în lăcașul sfânt, unde vine ea și o înjură zilnic pe nor-sa cu alte babe de suferință. La magazin vine sigur cineva și-ți așează cumpărărturile altfel pe bandă ca tu n-ai înțeles care e șmecheria ca să meargă lucruile mai repede. Sau dacă te uiți la o cutie cu biscuiți vine un ”bio” și-ți șoptește că ăia nu sunt organici și o să mori de la ei, de-ți vine să devorezi cutia acolo pe loc numa așa să-i faci în ciudă.

Cele mai tari chestii sunt însă  la copii în parc, unde garantat vine o bunică, o bonă, o mamă, un tată să-ți spună că faci ceva greșit. Dacă plange copilul ” aaa, plânge că e răsfățat, l-ai învățat în brațe” (da să nu uităm adresarea la persoana întâi singular, că doar sfaturile nu se dau cu dvs); dacă strănută : ”aaa, păi strănută că n-are căciuliță și îl trage curentul la urechi” (nu contează că afară sunt 30 de grade); dacă săracul se alintă și el ” aaa păi ce ești fetiță sau bebeluș să te smiorcăi?” (alooo, și băieții plâng); dacă-l ajuți de ce-l ajuți că nu-l lași să zboare din cuib (nu contează că are 2 ani), dacă nu-la juți de ce nu-l ajuți și lisat poate continua la infinit.

Ieri am ieșit puțin cu copilul, în perimetrul de lângă bloc, să învețe să meargă pe bicicletă fără roți ajutătoare. Mie roțile astea extra mi se par o pierdere de vreme și le consider și foarte periculoase. Nu l-au ajutat deloc, nici nu văd cum ai putea brusc de la roțile astea să înveți echilibrul, ba din contră a căzut de nenumărate ori din cauza lor și cu bicileta grămadă peste el.

Și în parcare erau și alți părinți care ieșiseră cu kinderii, dar niciunul din blocul meu, deci necunoscuți. Și toți părinții ăștia n-au avut altă treabă decât să-i frece grija cum învață copilul meu să meargă pe bicicletă.” aaa, da îi dai prea multe comenzi deodată”, ”dar nu acum trebuie să stea cu spatele drept, îi corectezi poziția mai încolo” (cam pe la 45 de nai așa e bine? sunteți mulțumiți?), ” aaa, da aici e denivelat asfaltul și e curent” (și ce pana mea îi face curentul? îl dă aripi?), ”are șaua prea jos” , ”ții prea strâns de șa, lasă-l să cadă că așa învață”. Păi zic să-l aruncăm și în balta cu crocodili, să învețe să se lupte cu ei, nu?

Când deja nu mai rezistam apare unul cu forțe proaspte: ”aa, da de ce nu-i puneți roți ajutătoare că așa învață mai repede” Să mori tu! N-am mai rezistat: ”păi poate ar fi să vă vedeți de copilul propriu că eu nu v-am dat sfaturi”. Vorba lui Moromete: ”intr-adins, ca să se mire proștii”.

moromete_3

Sursa foto: pinterest.com

 

Lasă un răspuns