PARENTING

Câți neuroni se pierd la naștere

Am vrut să mă înveselesc de dimineață și am început să citesc și eu la o cafea știrile. Doar că de la știri am ajuns și la diverse articole care mai de care mai plin de sfaturi despre viața (bune și astea că nu se știe când dai peste ceva nou). Unul mi-a atras atenția în mod deosebit, nu-l voi pune aici căci sincer nu vreau să fac reclamă respectivei ”duamne”, căci era despre parenting neconvențional. Da, nu se mai vorbește de parenting modern ci de ăla neconvențional care, în umila mea opinie, lasă loc de interpretare. De exemplu bătaia cu furtunul de la mașina de spălat poate să se încadreze perfect în neconvențional.

Articolul ăsta m-a dus cu gândul la impactul puternic pe care îl are nașterea asupra mamei. Deși este considerat un proces normal și femeile sunt născătoare de vreo câteva mii de ani, în ultimul timp medici constată că acest fenomen produce asupra mamei schimbări dintre cele mai neașteptate. Nu se știe de ce și care este algoritmul prin care se stabilește numărul acestora, dar femeile la naștere pierd ceva neuroni.

Neuronii pierduți din nefericire nu ajung la pruncul nou-născut ci probabil se elimină cu placenta sau intră în stare de hibernare în urma mică de creieraș cu care mama rămâne după naștere. Cred cu tărie în acest lucru căci doar așa pot să-mi explic transformarea profundă de la femeie gânditoare activă la schimbătoare de pamperși a unor ființe vii. Sigur ați dat peste mamele astea care cred că dacă vrei să fii working mom nu ți-ai dorit copilul, iar dacă ferească sfântul visul tău e să vindeci cancerul și nu să inventezi lingurița perfectă care să facă bebelușul raw-vegan de la naștere meriți să fii afurisită pe veci și să ți se ia copilul.

Domne așa e, copilul îți dă un nou scop în viață dar poți să mai ai și altul, zic eu. E adevărat că dacă ai un singur neuron ăla nu se poate concentra decât într-un singur loc, dar dacă ai doi, nu-i păcat să nu faci două treburi deodată? Femeile pe vremuri făceau cîte 10 copii (mătușa lui tata a avut 13, dar aș zice că unchi-su merită laudele), aveau grijă de gospodărie și mai mergeau și la munca câmpului și pe bune dacă și-a clădit vreuna statuie (dacă ați văzut așa monument let me know că mă duc și io să-l văd). Băi și nici nu era vreunul dintre cei 10 țânci crescut cu psihopupu, co-sleeping, attachement și alte baliverne.

Și dacă mă uit așa la evoluția omenirii s-au descurcat oleacă în viață și ăia, au inventat apa caldă, butelia cu gaz, antena cu elemenți să ne uităm la ruși, furculița și cuțitul. Mda, s-ar putea să o fi făcut pentru că nu s-au jucat părinții cu ei când erau mici și de plictiseală au zis: băi ia să inventez eu niște elemente chimice să arunc în aer casa părintească, pentru că ășta nu m-au primit în patul lor când eram mic (na, aș zice că-i firesc pe undeva că dacă stătea în patul conjugal, adio 10 frați)

E plin internetul de mame scriitoare de legi ale parentingului pe lângă care poruncile din scriptură sunt simple anecdote. Eu zic că dacă ne ducem la o mamă d-asta sectantă acasă avem mari suprize și realitatea bate online-ul. Ce mă uimește pe mine este succesul pe care-l au cuconeturile astea care încearcă să stabilească record după record la îmbrobodit fraierele pe net. Să povestești ce ți se întâmplă ție este ok, căci sunt multe întrebări pe care le are o tânără mamă și să vezi că mai suferă și alta ca tine îți dă speranță. Dar de aici, până la a te face guru….

Ia, că de mâine îmi fac blog de parenting, mai iau în gașcă vreo două-trei mame, că unde-s mulți puterea crește (șțtept doritoare), și pe urmă facem și vizite la domiciliu să vedem dacă se aplică teoria în mod corect 😛 . Oare să-mi fac rost și de niște moaște? Sau de o mantie ceva? Aștept idei 🙂

audrey

P.S. N-am nimic cu mamele care vor să se dedice copilului, e o chestie de alegere pentru fiecare, dar nici nu înseamnă că dacă vreau să și muncesc I am a bad mom!

Sursa foto: pinterest.com

 

Lasă un răspuns