VIAŢA DE ZI CU ZI

Fetele deștepte o fac o dată pe lună sau când vor ele

Mda, recunosc sunt pasionată de acest subiect după ce am lucrat 4 ani pe o campanie educațională pentru contracepție iar toată tevatura asta de acum cu avortul îmi trezește amintiri din epoca aceea. Mi-e greu să vă spun ce mi-au auzit urechile și ce mi-au văzut ochii în acești patru ani de campanie, atât prin spitale cât și în mediul online. Cele mai tari chestii sunt în mediul online pentru că da, știu, o să râdeți dar femeile nu se duc la doctor când vor contracepție ci se informează de la o prietenă sau de la necunoscutele de pe net, care își dau asiduu cu părerea:

  • fată tu ce iei? zeamă de mătrăgună și funcționează beton
  • vezi că te îngrașă, mai bine te speli cu pelin!
  • pilulele mă îngrașă și nu mai am libidou

mommy belly

Și lista poate continua într-o manieră care dacă n-ar fi tragică ar fi comică :). Din păcate studiile făcute de Institutul de Politici Publice în anul 2011 arătau că avortul este principala metodă contraceptivă în România, iar existența miturilor despre metodele contraceptive încurajează această practică. Da, acum, după 7 ani de la intrarea mea în această arie, încă îmi este greu să înțeleg de ce ni se pare că pilula ne afectează sănătatea și avem atâtea mituri despre ea, dar avortul ni se pare chiar sănătos și nimeni nu vorbește tare și răspicat despre ce împact are asupra sănătății și viitorului oricărei femei.

avortul

Sunt ferm convinsă că există o metodă potrivită pentru fiecare femeie, atâta timp cât știe ce implică această metodă, care sunt avantajele si beneficiile ei și care se potrivește mai bine stilului ei de viață. Știu că sunt multe mituri și multe întrebări dar pe oricine veți întreba vreodată vă va da aproape același răspuns: ai șanse mai mari să mori ucis de extratereștrii decât de un prezervativ. ceea ce nu este similar și în cazul avortului.

metode contraceptive

Dacă drumul până la medic vi se pare greu și timpul acordatde acesta insuficinet, faceți măcar un prim scan cu această aplicație înainte să ajungeți la o consultație. Insist ca orice metodă contraceptivă trebuie aleasă după evaluarea stării de sănătate în cabinetul medical, da măcar să mergeți cu lecțiile făcute, cu un short list al metodelor cele mai atractive pentru voi și să puneți întrebări țintite în așa fel încât sî nu vă lăsați sănătatea pe seam miturilor.

Cele mai frecvente mituri privitoare la contraceptive

#1 Pilulele îngrașă

În realitate nu există studii care să arate o diferență semnificativ statistică referitoare la creșterea în greutate între metodele hormonale și cele non-hormnale (puteți verifica un studiu aici)

#2 Hormonii din contraceptive sunt nocivi pentru corpul femeii.

În realitate metodele hormonale combinate conțin hormoni similari (sintetici) cu cei secretați de organism. Ca să înțelegeți exact jocul hormonal din timpul ciclului și ulterior cum acționează metodele contraceptive citiți această publicație: ESHRE Capri Workshop Group. Hum Reprod Update. 2007;13:421–431.

#3 La fiecare șase luni contraceptivele hormonale trebuie întrerupte (vestita pauză) pentru ca organismul să revină la normal deoarece pilule înrerup ciclul normal al funcționării organismului

Dacă înțelegem funcționarea corectă a organismului și cum acționează pilula sau orice contraceptiv hormonal înțelegem de ce acesta este un mit. În realitate contracepția pe tremen lung a dovedit scăderea incidenței cancerului ovarian și orice ”pauză” de contracepție nu a adus beneficii suplimentare ( Sulak PJ, Scow RD, Preece C, Riggs MW, Kuehl TJ. Hormone withdrawal symptoms in oral contraceptive users. Obstet Gynec. 200:95(2);261-266)

#4 Dacă iau pilule nu mai pot să rămân însărcinată

În realitate studiile au confirmat că, contraceptivele hormonale nu cauzează infertilitate. Vărsta înaintată este o cauză. De asemenea de multe ori femeile încearcă să conceapă un copil după ani lungi în care s-au protejat eficient și astfel nu au știut că în realitate erau infertile. Cele mai multe femei care utilizează contracepție hormonală reiau ovulația după două săptămâni. (Wilson JR, Carrington ER, Ledger WJ, eds. Obstetrics and Gynecology. 7th ed. St. Louis, MO: Mosby 1983.)

Nu toate contraceptivele presupun pilule, nu toate presupun combinație hormonală, nu toate presupun hormoni.

De aceea este bine să ne informăm asupra tuturor metdelor și să alegem pe cea mai potrivită în funcție de preferințe, starea de sănătate și să nu uităm, de ratele de eșec

rate de esec

WHO a elaborat un kit de referință pentru medici atunci când recomandă o anumită metodă contraceptivă, ținând cont de multe variabile, inclusiv de stilul de viață al femeii.

Cred în dreptul femeii la avort și mai cred că decât să aducă pe lume un copil pe  care ulterior îl vor abandona, mai bine face avort. Cred că există accidente și incapacitatea asumării responsabilității la un anumit moment dat și cred că teoriile creștinești ar trebui implementate înainte de sex nu după :). Și poate biserica mai renunță la două cruci de aur, că Dumnezeu nu se supărp nici de alea cu metal simplu că fiul lui a fost modest, și se implică mai mult în consilierea și ajutorul fetelor tinere care se trezesc mame la vârste fragede și vor să abandoneze copiii sau a celor care într-o sărăcie lucie fac 10 copii!

Pentru mai multe detalii despre fiecare metodă în parte vă propun aceste siteuri:

www.talkoptions.iehttp://www.birthcontrol.com/

Surse foto: arhiva proprie, pinterest.com, shutterstock.com

*DIU= dispozitiv intrauterin

 

 

Lasă un răspuns