VIAŢA DE MAMĂ

Somnul nostru cel de toate zilele

Nu știu alții cum sunt, dar eu când vine ziua de luni mă și gândesc la somn. Este adevărat că acum mă tot întreb de ce, că doar pot să dorm când vrea suflețelul meu și cât vrea suflețelul meu căci nu-mi mai urmărește șeful pontajul la cartelă 😛 . Când eram copil abia așteptam vacanța ca să dorm cââât vreau eu, mai ales că pe vremurile alea părinții plecau de dimineață la lucru și odraslele somnoroase puteau să-și petreacă toată ziua în pat. Asta dacă nu era coana mare la noi care, fie ea vacanță sau școală, la 8 trecute fix deschidea ușa la dormitor și dădea trezirea că după ora 8 cică e somn bolnav. Băi da ce-mi mai doream să fiu și eu bolnavă așa sau să mă îmbolnăvesc de somn. N-am avut baftă.

stock-photo-53291338

Cu sechelele astea ale copilăriei am aplicat un program de inchisoare și la copil: culcare între 8 și 9 seara, cu mici excepții la 10 (revelionul și crăciunul), plus somn obligatoriu după-amiaza (aici a început să mă mai fenteze). Doar că am avut de multe ori surpriza să aud mame care să mirau că al meu kinder se culcă la ora 9 seara. Spuneau că pe copiii lor nu-i pot culca înainte de 11-12 noaptea, deși asta cu nu pot să conving copilul să facă ceva eu nu prea o înțeleg. Când le ziceam reversul medaliei, trezitul de la 6.30-7 chiar și în weekend mă invidiau mai puțin pentru cele 5 zle lucrătoare ale săptămânii. Acum recunosc faptul că am aplicat acest program și pentru binele meu (serialele încep fix la 9 seara :P) dar și din nevoile fiziologice ale copilului.

Am studiat însă, să văd dacă nu cumva tâmpesc copilul cu atâta somn.Pe sleepfoundation.org am găsit acest infographic care arată cam câte ore de somn sunt recomandate în funcție de vârstă

sleep

 

Doar că nu este suficient să dormi, ci să dormi când trebuie și cât trebuie :). Dincolo de recăpătarea energiei, somnul la copil este important și din alte puncte de vedere, cum ar fi secreția hormonului de creștere. Un studiu din 1996, publicat în AJP arată corelația dintre somn și hormonul de creștere:

The temporal relation between the first few hours of sleep and the secretion of growth hormone (GH), which is present in normal persons of both sexes from early childhood until late adulthood, is reviewed. In adults the most reproducible pulse of GH secretion occurs shortly after the onset of sleep in association with the first phase of slow-wave sleep (SWS) (stages III and IV). In men approximately 70% of the GH pulses during sleep coincide with SWS, and the amount of GH secreted during these pulses correlates with the concurrent amount of SWS. Sleep-related secretion of GH appears to be primarily dependent on the release of growth hormone-releasing-hormone.

Hormonul de creștere este secretat pe tot parcursul zilei dar, la copii, vârful său maxim este în primele ore de somn profund. Secreția hormonului de creștere poate fi afectată de calitatea somnului, de exemplu la copiii cu apnee în somn (găsiți aici detalii despre impactul apneei în somn) sau cei care sunt mai agitați.

Oricâte studii am citit, toate recomandă culcarea preșcolarului la 8-9 seara pentru a se putea încadra în numărul de ore de somn recomandat și evitarea oricăror activități stimulante precum TV, tabletă, jocuri pe aclculator, înainte de ora de somn (știau ei buncii, fără studii alese, de ce înainte de culcare se citesc povești) .Evident că există variații de la un copil la altul dar de aceea există o medie. Deficitul de somn nu aduce cu el doar probleme de creștere, ci studiile arată o corelație între orele reduse de somn și obezitate, stress sau probleme cardiace.

Așa că să dormim sănătoși și atâta cât avem nevoie 🙂

Sursa foto:

pinterest.com

Câteva referințe dacă vă interesază mai multe detalii:

http://www.circadin.com/news-views/sleep-deprivation-and-its-effect-on-child-growth/; http://www.medicalnewstoday.com/articles/224093.php; https://www.tuck.com/athletes/; http://emedicine.medscape.com/article/916611-overview

Lasă un răspuns