VIAŢA DE ZI CU ZI

Politica începe de la grădiniță

Ieri mi-a ținut copilul o lecție de politică. Eu cu el nu mă uit la știri deoarece, de cele mai multe ori, știrile de la noi au un mare grad de agresivitate verbală (se ceartă ăia în platou mai ceva ca-n piața de flori) și vizuală. Și chiar dacă totul începe light cu nu știu de concurs de psiciuțe drăguțe și un cățel care și-a salvat stăpânul, aflăm ulterior că pisicuțele erau ale unui psihopat care era de profesie violator de babe peste 80 de ani (l-aș numi mai degrabă profanator de morminte, dar nu știu eu încadrările legale) și stăpânul salvat de cățel era un criminal în serie, căutat prin câteva sate iar cățelul îl cam turnase la poliție nu îl salvase.

Dar ieri, cum ne-am suit în mașină mă roagă să dau muzica mai încet și începe să-mi spună că el e foarte supărat pe Trump. Aaaaa….păi de unde ști tu măi puișor cine e Trump și ce-a făcut mișelul de te-a supărat așa de tare?

  • Mami Trump este un hoț și un om rău
  • De unde ai aflat asta?
  • Mi-a zis mie X la grădi că știe de la mama lui
  • Si ce mai discutați voi la grădi?
  • Știrile mama, offf nu ești deloc atentă la politică!

Aici recunosc, m-a prins copilul, eu și politica un fel de baba și mitraliera, dar totuși am aflat cine este Trump :P. Și discuția noastră continuă cu epitete și caracterizări de personaje și față de politicienii români (unele nume îmi sunt necunoscute așa că nu le dau în vileag) în special Dragnea și Iohannis. Mi-e clar că la grădi sunt două tabere și încă n-au ajuns la un conses, căci ambii sunt răi și hoți! Dar totuși, la final, a existat o concluzie (tot vocea grădiniței): mai bine nu existau.

Dincolo de uimirea provocată de apetitul crescut pentru politică al unor copii de grădiniță apare întrebarea: da în capul părinților ălora ce-o fi? Am mai citit și pe FB, cu ocazia acestor proteste, cum copii de 3 și 4 ani plâng pentru că politicienii sunt niște hoți și le distrug viitorul! Aaaaa, pe bune? Păi și cum și-au dat ăștia micii seama? Eu credeam că trendul modern este să ne învățăm copiii să tragă propriile concluzii, să judece cu faptele și informațiile pe care le au la dispoziție, să-i lăsăsm să gândească liber nu să plece ca orbeții cu tot ce le băgăm noi în cap. Adică acum cum se face acasă, în loc de poezii învățăm cine e hoț și mincinos? Plus cum poți tu, ca părinte, să-ți înveți copilul să facă niște acuzații nedovedite?

Și câtă minte să ai să-ți încarci emoțional copilul cu niște informații mult prea grele și imposibil de procesat pentru el, si să te mai și lauzi pe feisbuc cum că fi-tu plânge de situația din țară! Mă scuzați dar mie mi se pare similar cu hai să-i croim două curele la funduleț, este același mod de manipulare, de impunere a voinței tale și de provocare de suferință! Este foarte simplu să-i explici unui copil de ce protestezi: pentru că tu crezi în anumite principii și trăiești cu impresia că unii oameni au încălcat acele principii și vrei să lupți pentru ele. Și na cum l-ai învățat să lupte ptr ce e important, nu să-i înjure pe unii și pe alții după cum i se pare că a răsărit soarele, mai de la este sau mai de la vest!

Așa că să nu te mire când data viitoare te cheamă la grădi că l-a făcut hoț pe Costel care i-a luat puțin creionul galben să facă un soare! Și când tu ai să-l întrebi de ce l-a făcut hoț, el o să răspundă: păi așa m-ai învățat tu. Deși cred că răspunsul corect este: ca să se mire proștii!

Ne așteaptă o generație care gândește liber…sau poate nu? 🙁

politics

Sursa foto: inc.com

 

 

Lasă un răspuns