VIAŢA DE ZI CU ZI

Cine ești Tu?

Poate sunt de modă veche deși, în ultimii ani prin corporații m-am ocupat taman de chestiile noi și inovatoare, dar eu am o mare problemă cu apelativul ”tu”. Viața mea de slujbaș s-a petrecut în proporție de 90% în corporație, deci într-un mediu pur capitalist, cu toate ”tu” de rigoare. Perioada petrecută în spital a fost complet diferită, deoarece acolo ierarhia este foarte clară și adresarea la persoana a doua singular era doar pentru cei foarte merituoși :). Şi dacă cu medicii coordonatori mai aveai şanse să ajungi să te tragi de persoana a doua singular, apăi la liftieră şi la portar era musai cu dvs!

Da, da, apelativul ”tu” este inventat de capitalism că să ne simțim apropiați și ca o familie mare și fericită, deși pe la spate ne dăm la gioale cât putem. Sau poate ca să putem să înjurăm mai rapid? Adevărul e că durează până spui: respectuos aș vrea să vă trimit la dracu și parcă nici n-are farmec. Doar că dincolo de corporaţie oamenii au luat aşa o modă să vorbească cu tu în orice  condiţii, mai exact dacă vrei să fii cool bagi cu tu. dacă vrei să pari un fraier închistat şi demodat, îi dai cu dumneavoastră:)

Dar atunci dacă suntem aşa de trendy, de ce mergem la restaurant şi-i vorbim chelnărului cu tu, dar facem ditamai urticaria dacă el nu ne răspunde cu dvs sau mai exact cu boss! Nu reuşesc să înţeleg logica, adică omul ăla îşi face meseria, dacă tot vrem să ne purtăm ca la coporaţii, de ce nu acceptăm să ne zică şi el: auzi tu, vezi că nu ţi-am făcut friptura în sânge ci am pârjolit-o puţin; dacă nu-ţi convine ia de mergi şi dă un feedback, da să fie constructiv.

Mie nu-mi place să-mi zică nimeni tu dacă nu am agreat dinainte că suntem aşa de prieteni încât să trecem la intimităţi d-astea. Îmi pulseză jugulara când am câte un client care vrea el să fie trendy şi mi se adresează cu tu deşi d-abia ne-am cunoscut. Am o plăcere perversă să mă uit în ochii lui şi să-i spun: ce bine că vrei să ne vorbim cu tu! Pam pam. Şoc şi groază adică ce, suntem egali? Ei ca să vezi că da. Eu nu mi-am dorit dar nene, tu ai vrut-o  şi clientul nostru e stăpânul nostru.

whataboutyou

Sursa foto:pinterest.com

.

3 gânduri despre „Cine ești Tu?

  1. Super!
    Eu am alt stil, indiferent de persoana cu care vorbesc. În momentul în care m-a luat cu „tu”, îi tratez nonșalant cu „ia zi, bă băiete” . Să vezi atunci fețe! Amicul Iliescu (da, da, ăla) s-a uitat lung la mine, a facut un hmm… și a rectificat rapid: Domnule!
    Dar… vreau să vad dacă îți pulsează jugulara! Cine ești TU?

Lasă un răspuns