VIAŢA DE ZI CU ZI

Cam Câți Moș Crăciun Sunt În Decembrie?

Crăciunul, și în general sătbătorile de iarnă, au fost dintotdeauna perioada mea favorită din an. Și mai sunt încă. Eu am crezut în Moș Crăciun p#nă prin clasa a șasea căci mama a reușit să păstreze această magie și îi mulțumesc. Bun, când eram eu copil era Moș Gerilă, dar pentru mine tot magie era. Îmi amintesc faptul că mama nu făcea cozonaci ci check și întotdeauna îl făcea pe 24 și știam că trebuie să-l punem la geam și întâi să taie din el o felie Moșul când vine ostenit cu cadourile.

Uneori cred că adormea săraca după atâta trudă în bucătărie și uita să taie felia menită să ne dovedească faptul că moșul a gustat din bucatele noastre și atunci ne spunea că probabil a fost sătul când a ajuns la noi sau de grăbea. Moșul venea întotdeauna noaptea, după și doar dacă ne culcam. Apoi mama ne trezea în miezul nopții că a avenit Moșul. În clasa a șasea am descoperit întâmplător cadourile undeva prin casă, cam cu vreo săptămână înainte, exact ce-i cerusem în scrisoare. Atât de puternică fusese magia acelor ani încât la început mă străduiam să găsesc explicații pentru care moșul lăsase cadourile în dulap mai devreme și nicidecum să trag concluzia că Moșul erau mama și tata 🙂

Aș vrea să păstrez aceeași magie pentru băiatul meu, mai ales când mă gândesc cum i-au scăpărat călcăiele pe scări Crăciunul trecut când s-a trezit, ca să vadă ce i-a lăsat Moșul sub brad. Striga mai ceva ca sirena lui Roaită: mami, a venit Moșul și tremura în fața cadourilor precum câinele la injecție.

Doar că e foarte greu! Moșul este unul singur, și vine pe 24 decembrie noaptea când toți copiii dorm.  Băiatul meu m-a întrebat însă cu toată nevinovăția celor 4 ani ai lui: mami câți Moș Crăciun vin într-un an? Unul, pe 24! Păi și ceilalți cine sunt?

Bună întrebare! Cine sunt ceilalți  moși care vin începând cu 10 decembrie: moșul de la grădi, de la cluburile sportive, de la mami de la servici. de la tati de la servici, de la…? Am încercat să-i spun o poveste frumoasă cu ajutorii moşului şi etc, dar nu sunt sigură că m-a crezut! Cum să păstrezi magia fără să-l opreşti pe copil de la bucutria tuturor acestor serbări?

Crăciunul are trebui să fie o așteptare a surprizei, a magiei, a sărbătorilor şi nu o perindare de Moşi fiecare cu cerinţa lui de poezie sau cântecel.

santas

Lasă un răspuns