VIAŢA DE ZI CU ZI

Dimineaţa De După Alegeri

Dimineaţa de după alegeri este întotdeauna dificilă pentru că există un învins şi un învingător, pentru că există taberele celor doi, cei care au sperat că şi alţii vor gândi ca ei şi aşa mai departe. Dar nu despre cine a câştigat sau cine ar fi trebuit sau n-ar fi trebuit să câştige vreau să vorbesc ci despre o datorie pe care noi românii am uitat că o avem, aceea de a merge la vot.

Ruşine celor care s-au pişat (pardon my french) pe mormintele celor care în 1989 au murit ca noi să avem dreptul SĂ ALEGEM şi nu să mergem la vot ca vitele la staul. Ruşine celor din generaţia mea care au uitat ce înseamnă să nu ai de ales, care au uitat că-şi făceau temele la lampa cu gaz, apă caldă aveau o dată pe săptămână şi primeau o jumătate de pâine pe cartelă. Cei mai tineri sunt crescuţi de cei din generaţia mea care au trăit într-o vreme de lipsuri, într-o vreme în care mergeam la vot în mod simbolic şi au omis să le transmită copiilor lor simţul civic.

Nu pot să cred că dintre atâtea opţiuni politice nu există una care să aibă măcar o frază care să ajungă la sufletul oricărui alegător, la dorinţa sau speranţa oricui din ţara asta. Cred de fapt. Că între două cafele la mall şi o zbănţiuală în club  n-ai cum să ştii ce spune vreun partid! Ce să ne aşteptăm de la generaţia care stă în casă la mama şi la tata, şi singurul vis este să se facă fotbalişti sau piţipoance şi să-şi ia o maşină la mâna a doua din Germania?

Schimbarea nu începe cu politicienii ci cu noi. Nu contează că iese stânga sau dreapta, dacă nu ne educăm noi nu se va schimba nimic. Nu o să vină vreun prim ministru sau preşedinte să ne înveţe să nu mai aruncăm ciorba direct pe ghena de la bloc, să nu mai spălăm covoarele pe scara blocului sau să ne salutăm vecinii indiferent dacă îi cunoaştem sau nu, să spunem mulţumesc la magazin sau să aruncăm gunoaiele din maşină la coşul de gunoi nu pe stradă.

Eu votez în sectorul 5, la un liceu cu multe secţii de votare. Ieri a fost pelerinaj de rromi şi de manelişti dornici să-şi exercite dreptul cucerit prin revoluţie!!! Aceştia au ales pentru noi, românii erau la mall,  prin urmare să nu vă mire dacă lecţia de pian va fi înlocuită cu manele şi cea de civică se va face la cort!

Îmi scot pălăria în faţa celor care au ştiut să-şi susţină opţiunea politică fără a jigni pe nimeni, indiferent cât de mult îşi doreau un vot pentru partidul în care credeau şi îmi este greu să-i înţeleg pe cei care au aruncat cu rahat pe FB şi au declarat sus şi tare că dau unfriend oricui nu votează cu cine le place lor.  Meritaţi unfriend de la toată lista voastră, aşa din punct de vedere principial, chiar şi de la cei care au votat ca şi voi! Dragilor acesta este comunismul. Democraţia presupune să-i iubim pe unii fără a-i urî pe alţii, să acceptăm că cineva are o altă opţiune politică sau de viaţa sau de orice!

Cât despre tineri, aceştia, care au stat ieri la mall la cafea şi s-au căcat pe dreptul lor constituţional, ne vor plăti nouă penisa! Chiar că mi-e frică de bătrâneţe!

autumn

Sursa foto:ithemes.com

Lasă un răspuns