VIAŢA DE ZI CU ZI

Hai Să Ne Supradotăm

Am mai spus că nu mă uit la TV, mi-am propus chiar, să ajung la gradul ăla de nonşalanţă şi ignoranţă încât să nu ştiu cum se numeşte preşedintele ţării (nici acum nu-l ştiu dar asta pentru că n-am învăţat germană la şcoală)

Cu toate că mă feresc de TV ca dracu de tămâie şi stau cââât pot eu de departe de tot ce înseamnă popularizarea ştiinţei la sate, mă impactează şi pe mine curentul ăsta de supradotare! De curând am fost certată că nu duc copilul la supradotați! Păi nu e supradotat! Nu conteză îl duci dacă vrei să fii în trend! Deci nici prost nu mai ai voie să fii în ţara asta că e ruşine!

dr-house

Am trecut deja de curentul hai să ne dezvoltăm personal şi dacă eşti cu adevărat şmecher te supradotezi! Pe vremea mea (începe să fie din ce în ce mai nasol că exista o vreme a mea, adică m-am cam ramolit) şi chiar şi pe vremea asta, la DEX supradotat= superdotat=Cu calități intelectuale ieșite din comun; sinonime=excepțional, genial, remarcabil. Subliniez Intelectuale. Buun acum să vă arat o definiţie de pe un site care se mândreşte că sprijină copiii superdotaţi: „Noi credem ca sunt fiinte de lumina pentru ca raspandesc prin munca lor inspiratie, credinta in efortul lor creator, dorinta de a face bine in lume si iubire. Cu aspiratii mereu mai inalte, ei participa la o lucrare interioara, neintrerupta, de a se dezvolta si a inainta in cunoastere”

Măi oi fi eu blondă aşa că mai citesc încă o dată, că e fraza grea şi parcă nu se pupă cu dex-ul? Deci supradotat e acelaşi cu dorinţa de a face bine în lume şi iubire? Asta înseamnă că toate fetele alea de candidează la Miss Univers (pentru a căror calităţi intelectuale am un respect deosebit, că ele d-aia defileză în costum de baie că nu le încap neuronii în haine) sunt supradotate (la creier mă refer)? Că şi ele vor pace în lume şi iubire! Supradotarea lor la alte calităţi e evidentă cu ochiul liber :P.

Când eram eu copil nu existau ateliere sau conferinţe la care să meargă părinţii şi să înveţe cum să ne „stimuleze poteţialul maxim”. Ascultam poveşti la pick-up, la teatrul de păpuşi radiofonic sau ni le citeau părinţii. Nu aveam nu ştiu ce super jucării care să ne stimuleze abilităţile şi exersam motricitatea fină băgând şireturi la pantofi. Aveam doar cuburi de lemn şi nu lego şi nu sortatoare de forme şi 80% dintre colegii mei au mers la şcoli superioare şi sunt ceea ce numim astăzi oameni de succes profesional. Atelierele extra însemnau să mergem la Casa Pionierului şi Şoimului unde se întâmplau diverse chestii educative specifice vârstei. Nu făceam fastrackids, mindlab, brick for kids, şi alte minunăţii şi cu toate acestea cine era genial se remarca. Cui îi plăcea matematica băga probleme din gazeta matematică sau citea seara din gheba. Copiii pasionaţi de câte ceva se duceau la olimpiade şi studiau intens domeniul cu ajutorul profesorului.

Cred că pot să-mi plimb copilul pe la toate workshopurile din lume şi nu o sa-i crească numărul de neuroni, nici sinapsele dintre ei. Tot ce pot să fac este să-l las să exploreze, să descopere, să-l îndrum, să-l susţin să fie curios şi să înveţe din experienţele pe care le trăieşte, chiar dacă asta presupune şi să-l las să zăpăcească două maşinuţe pe podea imaginându-şi că e la o mare cursă. Căci copiii când se joacă inventează scenarii care le stimuleză extraordinar imaginaţia, chiar dacă pentru un adult pare un haos incredibil şi fără noimă.

Oare când au luat-o oamenii razna și au uitat să se joace, să se bucure de viață? Când a devenit totul o cursă a inteligenței?

Fericiți cei săraci cu duhul!

Photo credit: quotesgram.com

Lasă un răspuns