GÂNDURI BLONDE

Cea Mai Grea Meserie Din Lume

Muncesc de la 25 de ani şi cei 6 ani de facultate n-au fost uşori. Am ales diverse joburi în anii aştia profesionali, unele mai solicitante fizic, altele mai solicitante intelectual dar niciunul nu a fost atât de greu ca jobul de părinte.

Nicio slujbă nu m-a ţinut trează atât de multe ore, niciodată nu m-am confruntat cu atât de mult necunoscut şi n-a depins totul doar de mine fără uneori să poţi să tragi a doua dublă. Am trecut prin vini şi chinuri când l-am lăsat singur, făcându-mi mii de procese de conştiinţă că pentru egoismul meu îl las cu străini. Îmi spuneam că am timp, că o să mă revanşez, că voi sta cu el mai mult peste două zile sau că avem atâţia ani înainte. În realitate nu avem căci de la 12 ani o să mă cam rog să meargă şi cu mine :). Mi-am făcut autocritica de nenumărate ori pentru că l-am dus la grădiniţă de la un an şi jumătate deoarece nervii mei firavi nu mai suportau bonele în loc să stau şi să îndur că poate lui i-ar fi fost mai bine acasă (deşi progresele intelectuale au fost uimitoare la grădiniţă).

Nu vreau să fiu perfectă ci doar să fiu o mamă echilibrată. Nu vreau să-mi fac un scop din a nu face aia şi a nu face ailaltă ci, din a nu mă pierde pe mine ca fiinţă umană în tot acest proces de transformare de la femeie, la femeie şi mamă.

Dacă ar fi să o iau de la început cu siguranţă că aş face altfel. Aş sta acasă măcar un an (după patru luni am zbughit-o la muncă prima dată) ca să mă bucur de el şi de mine în postura de mamă, Am ratat mult din primul an de viaţă al lui Ioan şi din păcate sunt lucruri pentru care nu există mai tărziu.  Aş lua fiecare zi aşa cum vine, cu oboseala şi cu noutăţile ei, bucurându-mă de noile descoperiri ale copilului şi ale mele.

Aş ieşi mai mult din casă (imi era teamă să ies cu el în primele luni pentru că plângea mult şi se uitau oamenii urât la mine la terasă), aş arunca ceasurile şi cărţile de crescut copii şi programul şi aş începe să trăiesc haotic după un program pe care să ni-l facem doar noi. Aş şti că într-o zi o să facă la oliţă, o să scap de suzetă şi de biberon şi de trezitul noaptea, dar acea zi trebuie să fie când este copilul pregătit nu cînd vreau eu pentru că aşa scrie la cărţi.

Aş fi conştientă că greul mare este în primii doi ani şi oricum uiţi, că nu contează dacă nu mănâncă exact 145 de grame şi mănâncă la şi un sfert şi nu la fix. Că viaţa merge mai departe şi dacă diversificam după propriul meniu, că vasele nu mor dacă stau o zi în chiuvetă şi nici nu mă ia protecţia copilului dacă am rufe necălcate. Că nu voi arde în focul iadului pentru că nu are 485 de body-uri sau pentru că doarme lângă mine şi nu în patul lui din prima zi sau dacă într-o zi n-am chef să fac nimic ci doar să-mi fie lene alături de el. Că e ok să nu mă dau peste cap să-i ofer „activităţi” de la 2 săptămâni ci ne putem plictisi amândoi cântând sau jucându-ne cu degeţelele.

Aş continua şi după doi ani să-i fac 25 de poze pe zi 🙂

Sunt şi lucruri pe care le-aş face exact la fel. M-aş lăsa condusă de instinct şi de comunicarea aceea specială care apare între mamă şi copil. Aş continua să fiu femeie nu doar mamă. Mi-aş păstra un pic de egoism oferindu-mi zilnic un timp scurt doar al meu. Aş continua să-l pun mai presus de orice job şi timpul nostru ar fi al nostru, nu al nostru şi al problemelor mele de la muncă sau ale celor din jur.  Mi-aş da timp, mie şi lui, să ne cunoaştem. Aş continua să-l pup până-l zăpăcesc de fiecare dată când e lângă mine

Îmi place să fiu mamă, e cel mai frumos job pe care l-am avut vreodată şi nici un proiect reuşit, premiat şi aplaudat nu se compară cu fericirea de pe chipul lui când îmi sare în braţe seara când îl iau de la grădiniţă.

 

Photo credit:

 

Lasă un răspuns