VIAŢA DE MAMĂ

De Ce Să Dai La Medicină?

De ceva timp copilul meu iși tot alege diferite meserii pentru când va fi mare. Nu știu de ce, că eu n-am discutat acest aspect cu el, și nici nu înțeleg de unde graba să mearga și el la servici! Sper să-i vină mintea la cap și să vrea să se facă fotbalist, manelist, ceva de viitor nu să meargă la școală, să mă facă de râs în tot cartierul.

dr-google

Prima meserie a fost cea de ambulițist (a se citi șofer de ambulanță), după ceva timp a vrut să se facă polițist (i-am explicat care e treaba cu polițiștii și a abandonat repede), apoi pompier, apoi vânzător. Am sperat și eu că vrea măcar să vândă la mall, dar aș, el vroia să cântărească cartofi, i se părea absolut fabulos! Când deja abandonasem orice vis și mă întrebam de ce oare îl mai țin la grădiniță dacă el vrea să fie vânzător, mi-a zis că vrea să fie doctor. Hai că Dzeu are milă de mine și nu țin post degeaba!

Aseară în drum spre hockey, mi-a explicat că el vrea să fie doctor de toate, nu specialist în ceva. Ok, bun și asta. I-am precizat că sunt deschisă la minte și că îl susțin orice meserie alege: doctor, inginer, avocat, arhitect 🙂

Pe urmă m-a mai tot întrebat el despre meseria de doctor şi ce a înţeles el despre aceasta. Cât am aşteptat sa-şi termine antrenamentul, am stat și m-am gândit că nu e așa cool să dai la medicină. În primul rând că în România, toată lumea se pricepe la medicină. Avem păreri puternice și bine documentate de la cea al cărei nume nu-l rostim, vindecatorii cu buruieni, propovaduitorii vindecării cancerului cu ceai de ciuboţica cucului si să nu o uităm pe doamna care vindecă HIV prin abstinenţă. Orice pacient care se respectă cât de cât, când iese din cabinet cere o a doua opinie la … Dr Google. Şi asta în cazul în care nu vine deja cu diagnosticul pus, de acelasi doctor G şi cu tratamentul prescris, cerând medicului doar: „să-mi puneţi şi mie o ştampilă pe reţetă” (vorba mamei: ştampilă îţi pui dumneata la primărie, aici avem parafă).

Dacă boala l-a luat prin surprindere şi nu vine cu temele făcute, se duce acasă, dă un search, verifică dacă doctorul a avut dreptate la diagnostic, după care verifică tratamentul. Eiiii şi dacă doctorul mai are ceva şanse să ghicească boala, tratamentul îl greşeşte întotdeauna. În primul rând că exclude medicina homeopată, fierturile cu bicarbonat, buruienile miraculoase, rugăciunile şi bine cunoscuta aghiasmă. Să presupunem că a avut aşa o străfulgerare şi a pus pe reţetă şi două tincturi, deci a trecut primul test, dar….mai are testul de la farmacie! Aici altă poveste! Plantele rules. Tot ce e naturist e bun (doar ne întoarcem la natură şi ea nu ne vrea răul). Dacă trece şi testul de la farmacie, urmează validarea reţetei pe scara blocului. Nu ştiu dacă aţi observat dar în fiecare bloc există interpretul de reţete şi căutatorul de variante mai bune! Ca să treci testul ăsta trebuie să crezi în ceaiul de tătaneasă, alimentaţia raw vegană, polen, abstinenţă, lămâie, pastile de parastazol şi pulpă de râmă!

Toţi ştiu să citească studii, să interpreteze tartamente, analize, să ia decizii terapeutice şi să pună diagnostice. Românii se mai pricep aşa de bine doar la fotbal.

Pe cuvânt, medicina este pentru fraieri, pentru ăia care n-au reușit și ei să găseasca buruiana magică și încă mai cred in Moș Craciun! De ce să studiezi 10 ani ca să te baţi în argumente şi opinii cu baba de la parter? Cred că îl las să se facă ambuliţist!

Photi credit: davide bottalico

Lasă un răspuns