PARENTING

Puncte De Cotitura

Nu incetez sa ma minunez cum apar idolii astia experti in psihologia copilului si in parenting. Deci daca am 2-3 copii si stau acasa si am grija de ei ma fac expert in psihologia copilului si pot sa tin seminarii de parenting si educatie? Si sa mai primesc si bani? Pai un copil e gata, ma apuc si de urmatorii doi  🙂

Meseria de parinte nu se invata din carti sau de la guru inchipuiti,. De multe ori drumul devine abrupt si avem nevoie de o harta cand credem ca ne-am pierdut definitiv. Consecventa si atitudinea calma mie nu mi-au fost intotdeauna la indemana dar, le-am considerat teluri f importante.  Fiecare copil este diferit si in spatele unor metode/sfaturi despre educatie este o munca masiva de cercetare pe esantioane numeroase de „subiecti” (copii de diferite varste si familiile lor). Daca al meu copil reactioneaza la ceva nu inseamna ca pot sa ma fac expert si sa zic: gata asta e metoda si doar asa se face!!!

touchpoints_4

De exemplu este o cucoana (ca nu-i pot spune doamna), al carei nume nu-l voi da ca sa nu-i fac reclama, care se considera experta si invata alte mamici cum sa foloseasca la randul lor experientele avute de EA cu copiii ei  – deci nimic bazat pe studiu pe termen lung ci doar pe observatia si experienta proprie, care la doi-trei kinderi ma scuzati dar nu e semnificativ statistica. Eu cred ca printre resursele cele mai importante pe care le are fiecare parinte sunt experientele propriei copilarii, nu ale altora!!!! Unul dintre maretele sfaturi oferite in plen de cucoana mentionata,  a fost: daca al vostru copil vrea sa se urce pe masa , nu-i spuneti nu, ci va urcati si voi ca sa-l sustineti!!

Hai nu zau? Pe bune? As fi vrut sa fiu in sala sa intreb cine a facut-o asa desteapta si care este scopul sa las kinderul pe masa? Care este experienta extraordinara care se va adauga la cresterea si dezvoltarea copilului meu daca il las sa se urce pe masa si fac si eu la fel? Dupa mine astea sunt texte de mame care stau acasa si se plictisesc, si s-au gandit sa reverse asupra noastra, muritorii de rand, un pic din prea plinul lor de desteptaciune! Auzi cucoana? Lasa-ma proasta!

Ia mergi tu la munca de la 08 la 18.00  zilnic, mai fa si piata, calca, spala, fa curat, lectii, plimba kinderii pe la sporturi si multe altele si sa-mi spui atunci ce chef de psiho-pupu d-asta si de urcat pe masa mai ai! O si vad pe mama cum s-ar fi urcat cu mine pe masa ca sa-mi arate ca ma sustine! La ce ma sustinea mai exact nu stiu!

Am citit o singura carte despre parenting modern (si va invit sa o cititi) care aplica exact aceleasi principii ca si ala old school folosit de mama si este bazat pe experienta de zeci de ani si cu mii de copii, a unor oameni cu studii specializate. Cartea spune asa: copilul are nevoie DOAR de dragoste si DISCIPLINA!!! Fara acestea va ajunge un individ incapabil sa fie independent si sa se adapteze la schimbari. Cand ma refer la disciplina nu inseamna ca trebuie sa-l bateti cu biciul ci sa impuneti in cel mai frumos si calm mod posibil LIMITE!

Barry Brazelton- Puncte de cotitura

Hai ca m-am ambalat! Ma duc sa fac cateva sarituri de pe masa ca sa-mi creasca stima 😛

Lasă un răspuns